Foto: Hamara/Shutterstock
Afgelopen week oordeelde de Amerikaanse rechter Amy B. Jackson dat de handel in BNB (BNB) en andere cryptovaluta niet onder de Amerikaanse effectenwetgeving valt. Coinbase en Ripple Labs gebruiken deze uitspraak nu om hun positie te versterken. Dit doen ze in hun lopende zaken tegen de Amerikaanse zelfbenoemde crypto-waakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC).
SEC krijgt spiegel voor het hoofd gehouden
In de afgelopen dagen hebben Coinbase en Ripple in hun dossiers gewezen op het gebrek aan duidelijkheid over de regulering van cryptovaluta. De bedrijven stellen dat deze recente uitspraak benadrukt hoe dringend het is dat de SEC duidelijke regels opstelt.
De mening van rechter Jackson “verergert de verwarring die de SEC in de sector veroorzaakt”, verklaarde Coinbase in zijn aanvraag bij het Hof van Beroep voor het Derde Circuit.
Coinbase voegde eraan toe dat het advies in de Binance-zaak bevestigt dat de rechtbank de SEC moet opdragen om regels te formuleren. Deze rechtbank behandelt een zaak die Coinbase in april 2023 aanspande, waarin de beurs vraagt om een duidelijk antwoord van de SEC op hun verzoek om regulering van de crypto-industrie.
“Dit onderstreept de dringende noodzaak van een herziening van de oproep om duidelijkheid te verschaffen bij de toepassing van de effectenwetten en de regulering van cryptomarktdeelnemers”, aldus Coinbase in hun indiening.
Ripple geeft eveneens koekje van eigen deeg
In zijn laatste rechtszaak verwees ook Ripple naar een opmerking van rechter Jackson dat cryptocurrency niet naadloos past binnen de bestaande effectenwetten, zoals vastgesteld door de Howey Test uit 1946. Deze toets is essentieel om te bepalen of een transactie kwalificeert als een beleggingscontract en daarmee onder het effectentoezicht valt.
“Deze observatie ondersteunt het argument van Ripple dat het verschaffen van duidelijkheid over de legaliteit van de verschillende soorten verkopen van XRP het belangrijkste aspect was van de beslissing van het Hof in kort geding”, aldus Ripple in zijn indiening.
De SEC en Ripple zijn al jaren verwikkeld in een juridische strijd, nadat de SEC het bedrijf beschuldigde van het ophalen van meer dan $1,3 miljard door de verkoop van XRP-tokens, die de SEC classificeerde als niet-geregistreerde effecten.
Rechter Analisa Torres oordeelde vorig jaar echter dat bepaalde “programmatische verkopen” van XRP geen effectentransacties vormden, vanwege een blind biedproces dat daarvoor werd gebruikt. Ze oordeelde echter dat andere directe verkopen van het token aan institutionele beleggers wel als effecten werden beschouwd. Deze genuanceerde interpretatie probeert Ripple nu te gebruiken om bredere claims van de SEC aan te vechten.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.