Marijn van Leeuwen Marijn van Leeuwen
2 min. leestijd

Cryptofraudeur krijgt gigantische €30 miljoen boete van rechter

Amerikaanse cryptofraudeur heeft een boete van $36 miljoen ontvangen.

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto Ontbijt: Bitcoin worstelt, Visa aangeklaagd, FTX-topvrouw veroordeeld & meer

Foto: chayanuphol/Shutterstock

Een Amerikaanse cryptofraudeur, die in New York woont, heeft een aanzienlijke boete van $36 miljoen ontvangen. De fraudeur schijnt investeerders opgelicht te hebben door hoge rendementen te beloven, terwijl hij het geld gebruikte om zijn eigen levensstijl te ondersteunen.

Crypto-airdrops onder vuur: Politici confronteren financiële waakhond
Crypto-airdrops onder vuur: Politici confronteren financiële waakhond

Uitspraak van de rechtbank

Volgens een verklaring door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft rechter Vince Chhabria van de Amerikaanse rechtbank een cryptofraudeur, genaamd William Koo Ichioka, bevolen om ‘$31 miljoen terug te betalen’ aan de slachtoffers van een frauduleus crypto- en valutahandelsschema.

Hiernaast moet hij nog een civielrechtelijke boete van $5 miljoen betalen, wat neerkomt op een totale boete van $36 miljoen.

De CFTC verklaarde dat Ichioka het plan in 2018 startte, waarbij hij geld van investeerders accepteerde en hen valselijk ‘tien procent rendement elke dertig dagen’ beloofde. Verder beweerden ze dat hoewel Ichioka ‘wat geld’ in forex en crypto, waaronder bitcoin (BTC) investeerder, zoals beloofd aan de investeerders, hij het geld van de investeerders ‘vermengde’ met zijn eigen geld. Hierbij gebruikte hij het geld voor zijn eigen uitgaven, waaronder ‘huur voor zijn persoonlijke woning, sieraden, waaronder luxe horloges, en luxe voertuigen’.

Advertentie

Hard optreden tegen crypto-oplichters

De beslissing komt ruim een jaar nadat de rechtbank in augustus 2023 ‘een initieel toestemmingsbevel tot permanent bevel tegen Ichioka had ingevoerd’. Destijds verbood de toezichthouder hem om ‘op alle CFTC-gereguleerde markten te handelen en zich bij de CFTC te registreren’.

De afgelopen tijd staan investeerders die hoge rendementen beloven scherp op de raden van toezichthouders. De afgelopen tijd zien we steeds vaker rechtszaken in de Verenigde Staten naar voren komen waarbij oplichters hard worden aangepakt. Hierbij gaat het om miljoenen en soms zelfs miljarden.

Zo meldden we bijvoorbeeld in eerder cryptonieuws hoe twee crypto-oplichters een kwart miljoen buitmaakten. Deze oplichters zijn alleen maar gepakt door een domme fout die ze zelf hebben gemaakt. Zo hadden de twee oplichters het adres gedeeld waarmee ze luxe kleding hadden gekocht, waardoor verschillende partijen ze makkelijk op konden sporen.

Dergelijke zaken komen steeds vaker voor in de Verenigde Staten, maar ze zijn van plan om het harder aan te pakken. De kans is dus groot dat we regelmatig zo’n zaak naar voren zien komen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen schrijft voor Crypto Insiders sinds augustus 2024. Zijn passie voor schrijven begon al op de middelbare school en werd verder ontwikkeld tijdens zijn studie. Na het verlaten van zijn opleiding Toegepaste Psychologie, verdiepte hij zich in SEO en de wereld van cryptocurrency, met een speciale interesse in Bitcoin en blockchaintechnologie. Marijn focust zich voornamelijk op regulatie en marktupdates, en hoopt lezers te inspireren om meer onderzoek te doen naar crypto.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto gekocht? Waarom je bank er vragen over kan stellen
Crypto gekocht? Waarom je bank er vragen over kan stellen
Advertentie