Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Cryptobeurs Binance: overheid heeft het recht niet om aan te klagen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto-industrie eist excuses van SEC: laat alle rechtszaken vallen

Foto: Tada Images/Shutterstock

Afgelopen juli klaagde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) opeens Binance aan. Het bedrijf zou onder andere ongeregistreerde effecten aanbieden aan investeerders. Afgelopen zomer was groot nieuws voor Binance, want het had een schikking met het Amerikaanse Ministerie van Justitie bereikt. De rechtszaak tegen de SEC blijkt nog te lopen, maar Binance vindt dit onterecht. Daarom probeert het opnieuw om de rechtszaak te eindigen.

Koers van BNB haalt Solana in: waarom stijgt de cryptomunt zo hard?
Koers van BNB haalt Solana in: waarom stijgt de cryptomunt zo hard?

Binance vindt aanklacht SEC onzin

Op dinsdag heeft zowel Binance als Binance.US een motie ingediend waarin de bedrijven de rechter vragen om de rechtszaak te verwerpen. Beide vinden dat de SEC het recht niet heeft om de bedrijven aan te klagen, omdat de reden hiervoor niet klopt.

De SEC vindt dat de cryptocurrencies die de exchanges verkopen voldoen aan de effectenwetgeving, en dat ze op een ongeregistreerde manier crypto staking aanbieden. Ook deze dienst zou inbreuk maken op de effectenwetgeving.

Maar zowel Binance als Binance.US vindt dat de beursproducten die ze aanbieden aan klanten niet voldoen aan de Howey Test, waarmee wordt onderzocht of een bepaalde activa voldoet aan de effectenwetgeving. De SEC is er inmiddels berucht om omdat het vindt dat dit nadrukkelijk het geval is, terwijl eigenlijk elk crypto-bedrijf dat de SEC op grond hiervan heeft aangeklaagd vindt dat dit niet zo is.

De rechtszaak loopt al sinds afgelopen juni. Vlak na de aanklacht tegen Binance, Binance.US en voormalig Binance-CEO Changpeng Zhao (CZ) klaagde de SEC ook Coinbase aan, wiens rechtszaak ook nog loopt. Coinbase heeft, net als bijvoorbeeld concurrent Kraken, ook zijn kritiek geuit, wederom om dezelfde reden.

Vrede tussen OM en Binance

Tegelijkertijd is er ook goed nieuws voor Binance.US en CZ. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft namelijk een schikking bereikt met de twee partijen. Onderdeel hiervan was dat de twee enorme boetes moesten betalen. In het geval van Binance.US was het de op zes na grootste boete in de geschiedenis van de financiële wereld. Alleen een aantal investeringsbanken hebben grotere boetes moeten slikken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
€22 miljard aan bitcoin aankopen mogelijk door Amerikaanse staten
Amerikaanse centrale bank doet schokkende onthulling
Cryptomunt Pi komt eraan: wat kunnen Nederlanders doen?
Cryptomunt Pi komt eraan: wat kunnen Nederlanders doen?
Amerikaanse overheid is een van ‘s werelds grootste bitcoin-bezitters
IJskoude economische data uit Amerika zorgt voor schok
Ethereum koers vecht om grens bij €2.600 na 25% crash
Hierdoor dreigt op de grootste crash ooit in de financiële markten
gta-6-rockstar-crypto-gaming
GTA 6 officieel bevestigd: wordt dit gaming’s crypto moment?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Ethereum toont ‘voorzichtige tekenen van herstel’, maar bitcoin stoort
Crypto-topman wil Ethereum terugdraaien na $1,4 miljard Bybit hack
Bybit hack update: Nieuws voor Nederlandse klanten, daders bekend
Bybit hack update: Nieuws voor Nederlandse klanten, daders bekend
Virus steelt jouw crypto via Apple Macs: Microsoft slaat alarm
Virus steelt jouw crypto via Apple Macs: Microsoft slaat alarm
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.