Nick de Jong Nick de Jong
4 min. leestijd

Cryptobedrijven vertrekken uit Nederland wegens strenge regels

AFM-toezicht kost miljoenen; crypto-bedrijven overwegen alternatieven

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM

Foto: JPstock/Shutterstock

De Europese Unie (EU) is al langere tijd bezig om meer grip te krijgen op de veelal ongereguleerde crypto wereld. Hiervoor is nieuwe wetgeving ontwikkeld, onder de naam Markets in Crypto-Assets (MiCa). Deze wet zal per 1 januari 2025 volledig in werking treden, waardoor ook de toezichthouder in Nederland haar controles zal uitbreiden en intensiveren. De nieuwe wet wordt verwelkomd door crypto bedrijven, om een betere regulering te creëren. Maar met de extra kosten aan toezicht zijn zij minder blij.

Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat
Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat

AFM trekt crypto-teugels aan

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangekondigd dat er een nieuwe vorm van toezicht aan het einde van dit jaar in zal gaan. Dit heeft alles te maken met de nieuwe eisen van MiCa. Voor veel crypto bedrijven in Nederland kan deze zeer strenge en dure vorm van toezicht het einde van hun bestaan betekenen. Om dit te voorkomen zullen zij er wellicht voor gaan kiezen om hun bedrijven te verhuizen naar een ander land binnen de EU. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Anycoin Direct. Zij zitten momenteel al in Duitsland en hebben al een vergunning aangevraagd.

Een vergunning aanvragen kan namelijk in elk EU-land. Het toezicht op deze vergunning is echter per land verschillend in hoe streng zij oordelen en hoe intensief deze controles zijn. Wanneer een bedrijf een vergunning in een van de EU-landen heeft ontvangen, kan zij opereren in heel Europa. Naast dat deze weg dus als een optie kan worden beschouwd voor Nederlandse crypto bedrijven, kan het ook zo zijn dat bedrijven uit andere EU-landen de Nederlandse crypto bedrijven zullen overnemen. Volgens betrokkenen uit de branche is dit al gebeurd bij het bedrijf Bitcoin Meester.

Advertisement

Consument grootste verliezer door crypto-regels

Clair Wermers, partner bij advocatenkantoor CMS, denkt dat de Nederlandse consument uiteindelijk de grootste verliezer zal zijn. Mede omdat zij naar bedrijven in andere lidstaten zullen gaan, die minder goed worden gecontroleerd. 

Vanaf 2025 moeten crypto bedrijven in Nederland zo’n 3,4 miljoen euro aan de AFM betalen. Juist door deze torenhoge bijdragen verwacht de chief legal & compliance officer van het crypto bedrijf Amdax, Sanne de Gier, dat er vanaf volgend jaar waarschijnlijk niet veel dienstverleners in cryptocurrencies meer over zullen zijn. Naast de bijdragen van meerdere miljoenen, moeten bedrijven ook aanmeldingskosten betalen en dienen zij zelf investeringen te doen in het aanpassen van hun organisatie.

De concurrentie zal de komende maanden flink gaan toenemen. Ook oneerlijke varianten van concurrentie kunnen niet uitgesloten worden. Grote bedrijven van buiten Europa kunnen zich gaan vestigen in coulante lidstaten zoals Cyprus en Malta, om van daaruit de Nederlandse markt over te nemen. Onder andere de crypto exchange OKX heeft zich al in Malta gevestigd. Binance, die eerder een verbod ontving voor Nederland, zou ons land ook weer mogen bedienen als er ergens in de EU een MiCa-vergunning wordt bemachtigd.

Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X

Extra toezicht AFM bewuste keuze

Een woordvoerder van de AFM heeft zich ook uitgelaten over het aanstaande toezicht. Volgens hen is het voor beleggers van groot belang om zelf na te gaan of de toezichtseisen van een andere lidstaat wel passen bij hun verwachtingen. In 2023 deelde de voorzitter van het toezichtsorgaan, Laura van Geest, ook al haar blik op de situatie. Volgens haar zouden er twee keuzes zijn. Aan de ene kant zou het toezicht omlaag kunnen worden gebracht, zodat Nederland de concurrentiestrijd aan kan gaan met andere landen. Maar aan de andere kant zou een streng toezicht ook juist een reden kunnen zijn voor bedrijven om een MiCa-aanvraag in Nederland te doen. De toezichthouder kiest dan liever voor het laatste.

De oplopende kosten voor het toezicht zijn voor de AFM wel een groot probleem. Zo vroeg het eerder aan het Ministerie van Financiën al een extra bijdrage, maar kreeg het nul op het rekest. De toezichthouder zal dus mogelijk moeten beginnen met een minimale vorm van toezicht. Al is de kans groot dat dit nog steeds strenger zal zijn dan andere EU-lidstaten.

Maar waar blijft die crypto bullrun nou?

In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt? Luister en volg onze podcast om up-to-date te blijven.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie