AFM-toezicht kost miljoenen; crypto-bedrijven overwegen alternatieven
Foto: JPstock/Shutterstock
De Europese Unie (EU) is al langere tijd bezig om meer grip te krijgen op de veelal ongereguleerde crypto wereld. Hiervoor is nieuwe wetgeving ontwikkeld, onder de naam Markets in Crypto-Assets (MiCa). Deze wet zal per 1 januari 2025 volledig in werking treden, waardoor ook de toezichthouder in Nederland haar controles zal uitbreiden en intensiveren. De nieuwe wet wordt verwelkomd door crypto bedrijven, om een betere regulering te creëren. Maar met de extra kosten aan toezicht zijn zij minder blij.
AFM trekt crypto-teugels aan
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangekondigd dat er een nieuwe vorm van toezicht aan het einde van dit jaar in zal gaan. Dit heeft alles te maken met de nieuwe eisen van MiCa. Voor veel crypto bedrijven in Nederland kan deze zeer strenge en dure vorm van toezicht het einde van hun bestaan betekenen. Om dit te voorkomen zullen zij er wellicht voor gaan kiezen om hun bedrijven te verhuizen naar een ander land binnen de EU. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Anycoin Direct. Zij zitten momenteel al in Duitsland en hebben al een vergunning aangevraagd.
Een vergunning aanvragen kan namelijk in elk EU-land. Het toezicht op deze vergunning is echter per land verschillend in hoe streng zij oordelen en hoe intensief deze controles zijn. Wanneer een bedrijf een vergunning in een van de EU-landen heeft ontvangen, kan zij opereren in heel Europa. Naast dat deze weg dus als een optie kan worden beschouwd voor Nederlandse crypto bedrijven, kan het ook zo zijn dat bedrijven uit andere EU-landen de Nederlandse crypto bedrijven zullen overnemen. Volgens betrokkenen uit de branche is dit al gebeurd bij het bedrijf Bitcoin Meester.
Consument grootste verliezer door crypto-regels
Clair Wermers, partner bij advocatenkantoor CMS, denkt dat de Nederlandse consument uiteindelijk de grootste verliezer zal zijn. Mede omdat zij naar bedrijven in andere lidstaten zullen gaan, die minder goed worden gecontroleerd.
Vanaf 2025 moeten crypto bedrijven in Nederland zo’n 3,4 miljoen euro aan de AFM betalen. Juist door deze torenhoge bijdragen verwacht de chief legal & compliance officer van het crypto bedrijf Amdax, Sanne de Gier, dat er vanaf volgend jaar waarschijnlijk niet veel dienstverleners in cryptocurrencies meer over zullen zijn. Naast de bijdragen van meerdere miljoenen, moeten bedrijven ook aanmeldingskosten betalen en dienen zij zelf investeringen te doen in het aanpassen van hun organisatie.
De concurrentie zal de komende maanden flink gaan toenemen. Ook oneerlijke varianten van concurrentie kunnen niet uitgesloten worden. Grote bedrijven van buiten Europa kunnen zich gaan vestigen in coulante lidstaten zoals Cyprus en Malta, om van daaruit de Nederlandse markt over te nemen. Onder andere de crypto exchange OKX heeft zich al in Malta gevestigd. Binance, die eerder een verbod ontving voor Nederland, zou ons land ook weer mogen bedienen als er ergens in de EU een MiCa-vergunning wordt bemachtigd.
Extra toezicht AFM bewuste keuze
Een woordvoerder van de AFM heeft zich ook uitgelaten over het aanstaande toezicht. Volgens hen is het voor beleggers van groot belang om zelf na te gaan of de toezichtseisen van een andere lidstaat wel passen bij hun verwachtingen. In 2023 deelde de voorzitter van het toezichtsorgaan, Laura van Geest, ook al haar blik op de situatie. Volgens haar zouden er twee keuzes zijn. Aan de ene kant zou het toezicht omlaag kunnen worden gebracht, zodat Nederland de concurrentiestrijd aan kan gaan met andere landen. Maar aan de andere kant zou een streng toezicht ook juist een reden kunnen zijn voor bedrijven om een MiCa-aanvraag in Nederland te doen. De toezichthouder kiest dan liever voor het laatste.
De oplopende kosten voor het toezicht zijn voor de AFM wel een groot probleem. Zo vroeg het eerder aan het Ministerie van Financiën al een extra bijdrage, maar kreeg het nul op het rekest. De toezichthouder zal dus mogelijk moeten beginnen met een minimale vorm van toezicht. Al is de kans groot dat dit nog steeds strenger zal zijn dan andere EU-lidstaten.
Maar waar blijft die crypto bullrun nou?
In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt? Luister en volg onze podcast om up-to-date te blijven.