Foto: ANTON ZUBCHEVSKYI/Shutterstock
Changpeng Zhao (CZ), de oprichter van Binance, mag de Verenigde Staten toch niet verlaten.
De voormalig CEO van de grootste crypto beurs ter wereld moet zijn veroordeling in februari 2024 afwachten in de VS, heeft een rechter op 7 december besloten.
Crypto beurs Binance schikking
De 46-jarige Zhao bekende schuld in november en betaalde een boete $50 miljoen en een borgsom van $175 miljoen. Binance zelf trof een schikking van $4,3 miljard, een van de grootste bedragen ooit in de geschiedenis van schikkingen in de financiële sector.
Vorige week zei het Amerikaanse ministerie van Justitie nog dat Zhao terug zou mogen naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om daar zijn veroordeling af te wachten. Zijn verzoek om te vertrekken is echter door de rechter afgewezen.
De openbaar aanklagers hebben de rechter overgehaald dat CZ toch een te groot vluchtrisico is, ondanks dat hij al schuld heeft bekend en een stevige borgsom heeft betaald.
Voormalig Binance CEO CZ toch vluchtgevaarlijk
Volgens de aanklagers is CZ een te groot vluchtrisico vanwege zijn enorme vermogen dat naar schatting meer dan $20 miljard bedraagt. Ook kaarten de aanklagers aan dat de VAE geen uitleveringsverdrag heeft met de VS.
“Het hof is het met de regering eens dat dit een ongewoon geval is. De beklaagde heeft enorme vermogen en bezittingen in het buitenland, en geen banden met de Verenigde Staten,” aldus de rechter.
De rechter voegt daaraan toe dat CZ wel vrij is om binnen de VS te reizen en daarom “nauwelijks belastende beperking” is op zijn vrijheid:
“De borgvoorwaarden staan de verdachte toe vrij te blijven en binnen de Verenigde Staten te reizen, en zijn familie is vrij om hem in de Verenigde Staten te bezoeken. Dit zijn nauwelijks belastende beperkingen op de vrijheid van de verdachte in afwachting van de veroordeling.”
De val van CZ kwam als een schok in de crypto wereld. CZ staat mogelijk een celstraf te wachten van 10 tot 18 maanden voor het niet naleven van anti-witwasregels, maar kan theoretisch zelfs 10 jaar de gevangenis in.