Foto: Sonradan Gezgin/Shutterstock
Na een lange periode van onduidelijkheid werken steeds meer landen aan duidelijke regels voor de crypto-industrie. In Turkije liep dit nog niet zo’n vaart, maar er lijkt langzaam verandering in te komen. De nieuwe directrice van de centrale bank is opvallend bekend met crypto.
Bijna hyperinflatie in Turkije
Turkije kampt al sinds 2018 met een grote economische crisis. De inflatie was al langer aan de hoge kant, maar in 2021 is deze de pan uitgerezen. Het betreft nog geen hyperinflatie, maar de situatie is niet meer te vergelijken met de inflatie in de rest van Europa. In november 2022 bereikte de inflatie een hoogtepunt van 85,5%, een niveau dat het land al 24 jaar niet meer had meegemaakt.
Merkwaardig genoeg liet de centrale bank juist de rentes iets dalen, wat eigenlijk nooit gebruikelijk is in perioden van hoge inflatie. Gedurende deze periode stelde president Erdogan het ene nieuwe hoofd voor de centrale bank na de andere aan, die regelmatig ontslagen werden omdat de inflatie te hoog bleef.
Die is inmiddels iets gedaald tot 62%. Toch blijft het land erg voorzichtig. De rentes staan inmiddels op maar liefst 42,5%, terwijl de overheid voorbereidingen treft om over te stappen op een boekhoudvorm die rekening houdt met hyperinflatie. Ook was president Erdogan nog niet zo lang geleden openlijk tegen cryptocurrencies, hij verklaarde de sector zelfs de oorlog.
Turkse topvrouw centrale bank is pro-crypto
Deze houding lijkt langzaam om te slaan. Eind 2021 introduceerde Erdogan een wetsvoorstel om de sector toch te reguleren. Ook bleek eerder dit jaar dat een gigantisch deel van de Turkse bevolking crypto bezit.
Op zaterdag heeft de centrale bank volgens Bloomberg aangekondigd dat Fatma Ozkul het hoofd van de Monetary Policy Committee van de centrale bank is geworden. Ozkul heeft aan Istanbuls Marmara University gedoceerd over cryptocurrencies en blockchain.
De benoeming is wederom opvallend snel na de vorige benoeming. De vorige topvrouw begon in juli met haar functie, waarna het instituut de beleidsrente met 3,4% verhoogde tot het huidige niveau van 42,5%.