Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Crypto-technologie bedreigt banken: Ongeoorloofd gebruik kan duur uitpakken

Bank helpen onbewust aan witwassing en terrorismefinanciering.

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord

Foto: PixelBiss/Shutterstock

Diverse banken gebruik de cryptotechnologie zonder toestemming, en dat kan grote negatieve gevolgen met zich meebrengen. Door de open blockchain te gebruiken lopen de bank onder meer risico’s op het gebied van beveiliging, beheer en juridische kwesties.

Cryptobedrijven vertrekken uit Nederland wegens strenge regels
Cryptobedrijven vertrekken uit Nederland wegens strenge regels

Privacyproblemen voor banken op de blockchain

Banken hebben momenteel eigenlijk eerst toestemming nodig om transacties uit te kunnen voeren op de blockchain. Mochten deze institutionele instellingen zonder toestemming gebruik maken van de ruggengraat van crypto, kan dit voor ernstige gevolgen zorgen. Dat blijkt uit een rapport van de Bank for International Settlements (BIS).

De BIS is een internationale financiële organisatie die is opgericht in 1930 en gevestigd in Bazel, Zwitserland. De BIS speelt een centrale rol in het wereldwijde financiële systeem. Het is gericht op het ondersteunen van centrale banken en het bevorderen van de stabiliteit en efficiëntie van het internationale financiële systeem.

De BIS schetst deze risico’s voornamelijk op het gebied van de vaststelling van transacties op de blockchain. De crypto-uitwisselingen in bijvoorbeeld bitcoin (BTC) kunnen namelijk niet zomaar worden teruggedraaid. Daarvoor is de goedkeuring van een andere persoon voor nodig. Hiermee valt een groot deel van de macht van de bank weg. Uit het rapport van de BIS staat ook dat er hard wordt gewerkt om een technologie te ontwikkelen om deze risico’s te tackelen. Voornamelijk het privacy-aspect. Daarvoor wordt zero knowlegde proofs genoemd als een van de oplossingen.

Een zero-knowledge proof is een cryptografische techniek waarbij een kan bewijzen aan een andere partij dat een bepaalde transactie waar is, zonder enige informatie over de transactie zelf te onthullen. Dit betekent dat de verificateur overtuigd kan worden van de waarheid van de bewering, zonder enige extra informatie te verkrijgen over de specifieke details van de bewering.

Advertisement

BIS waarschuwt voor witwassen en terrorismefinanciering

Bazels Comité voor Bankentoezicht maakt onderdeel uit van de BIS. Zij concluderen dat het toestemmingsvrije blockchain-gebruik kan leiden tot het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. Dit moet voorkomen worden.

“Bepaalde risico’s komen voort uit de afhankelijkheid van blockchains van onbekende derde partijen, waardoor het voor banken moeilijk is om toezicht uit te voeren. Deze risico’s vereisen nieuwe risicomanagementstrategieën en beschermingsmaatregelen. De huidige praktijken voor het beperken van deze risico’s bevinden zich nog in verschillende stadia van ontwikkeling en zijn niet getest onder stress,” blijkt uit een nieuw document.

Blockchains vertonen instabiliteit doordat banken bloot worden gesteld aan politiek onzekerheid. Volgens het Bazels Comité komt dit omdat nieuwe wetgeving “het gedrag van validators zou kunnen veranderen.”

Afgelopen maand werd er een kader gelanceerd waarin alle banken moeten vallen als het om crypto-activiteiten gaat. Alle banken moeten hier begin 2026 aan deze nieuwe regeling voldoen.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie