Congres verdeeld over toekomst decentralized finance
Foto: Lucky-photographer/Shutterstock
Decentralized finance, oftewel DeFi, is een opkomende technologie binnen de cryptosector die tot doel heeft traditionele financiële diensten te vervangen door gedecentraliseerde systemen op blockchain-netwerken.
Daar was vanuit overheden veel weerstand tegen, maar de nieuwe industrie lijkt steeds meer erkenning te krijgen. Deze week werd in de Verenigde Staten de eerste hoorzitting gehouden over DeFi, maar de Amerikaanse wetgevers lijken erg verdeeld te zijn.
De eerste hoorzitting over DeFi
De hoorzitting over DeFi, die onderin op Youtube te zien is, is op 10 september gehouden door het House Financial Services Committee. Deze hoorzitting had tot doel belangrijke opkomende onderwerpen, waaronder het gebruik van blockchain technologie in de financiële wereld en tokenisatie, te bespreken.
In deze bijna twee en een half uur durende hoorzitting was de verdeeldheid over de onderwerpen tussen Republikeinse en Democratische wetgevers duidelijk te merken. De voorzitter van de Republikeinse subcommissie, French Hill, opende de hoorzitting door te stellen:
“Door tussenpersonen te vervangen door autonome, zelfuitvoerende code, kan DeFi de manier veranderen waarop de financiële markten en transacties momenteel worden gestructureerd en bestuurd.”
Hierbij pleitte hij voor een ‘Peer-to-Peer (P2P)’ toekomst waarin de toekomstige Canadese premier je bankrekening niet kan bevriezen omdat hij naar een protest ging’, een verwijzing naar de bevriezing van cryptovaluta in 2022 door Justin Trudeau.
Critici, waaronder de vertegenwoordiger van de Democraten, Brad Sherman, waren niet overtuigd en beweerden dat “DeFi alleen gebruikt wordt voor misdaad, het ontduiken van sancties en vooral belastingontduiking.” Zo stelde Sherman:
“Wat we hier hebben, is een poging om miljardairs te bevrijden van inkomstenbelasting.”
Amanda Tuminelli, hoofd juridische zaken bij het DeFi Education Fund, zei in haar openingsverklaring dat TradFi (traditionele financiën) ‘afhankelijk zijn van tussenpersonen die vaak als poortwachters voor de valuta dienen’. Hier voegde ze aan toe:
“Grote banken kunnen de toegang tot het systeem weigeren, om discriminerende redenen of zonder reden. Maar DeFi is open acces, iedereen met een internetverbinding heeft toegang tot een DeFi-protocol en dat is het toppunt van financiële inclusie.”
Tegenovergestelde kanten van de digitale kloof
De vertegenwoordigers van het Congres hoorden vijf getuigen aan beide kanten van de digitale kloof aan, die zowel voor als tegen DeFi waren. Beide kanten van de munt hebben zo hun eigen meningen, maar dit toont wel de verdeeldheid over DeFi aan.
Zo komt het argument dat DeFi voor criminaliteit gebruikt wordt veel terug. Aan de andere kant komt het argument van financiële inclusie veel terug. Beide kanten van de munt moeten overwogen worden om efficiënte regelgeving op te stellen.
Deze hoorzitting in de Verenigde Staten volgt op diverse debatten over DeFi die al in Europa hebben plaatsgevonden. Bijna een jaar geleden berichtten was in het cryptonieuws al over het standpunt van de Europese Unie te lezen. De toenemende aandacht van wetgevers wereldwijd toont aan dat de DeFi-sector niet langer genegeerd kan worden.
🎙️ Bitcoin stijgt: wanneer gaan XRP, Ethereum en Solana nou eens iets doen? De perfecte altcoin-storm kan onderweg zijn. Luister nu de podcast