Marijn van Leeuwen Marijn van Leeuwen
3 min. leestijd

Crypto steeds meer mainstream: VS houdt eerste hoorzitting over DeFi

Congres verdeeld over toekomst decentralized finance

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto steeds meer mainstream: VS houdt eerste hoorzitting over DeFi

Foto: Lucky-photographer/Shutterstock

Decentralized finance, oftewel DeFi, is een opkomende technologie binnen de cryptosector die tot doel heeft traditionele financiële diensten te vervangen door gedecentraliseerde systemen op blockchain-netwerken.

Daar was vanuit overheden veel weerstand tegen, maar de nieuwe industrie lijkt steeds meer erkenning te krijgen. Deze week werd in de Verenigde Staten de eerste hoorzitting gehouden over DeFi, maar de Amerikaanse wetgevers lijken erg verdeeld te zijn.

Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat
Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat

De eerste hoorzitting over DeFi

De hoorzitting over DeFi, die onderin op Youtube te zien is, is op 10 september gehouden door het House Financial Services Committee. Deze hoorzitting had tot doel belangrijke opkomende onderwerpen, waaronder het gebruik van blockchain technologie in de financiële wereld en tokenisatie, te bespreken.

In deze bijna twee en een half uur durende hoorzitting was de verdeeldheid over de onderwerpen tussen Republikeinse en Democratische wetgevers duidelijk te merken. De voorzitter van de Republikeinse subcommissie, French Hill, opende de hoorzitting door te stellen:

“Door tussenpersonen te vervangen door autonome, zelfuitvoerende code, kan DeFi de manier veranderen waarop de financiële markten en transacties momenteel worden gestructureerd en bestuurd.”

Hierbij pleitte hij voor een ‘Peer-to-Peer (P2P)’ toekomst waarin de toekomstige Canadese premier je bankrekening niet kan bevriezen omdat hij naar een protest ging’, een verwijzing naar de bevriezing van cryptovaluta in 2022 door Justin Trudeau.

Critici, waaronder de vertegenwoordiger van de Democraten, Brad Sherman, waren niet overtuigd en beweerden dat “DeFi alleen gebruikt wordt voor misdaad, het ontduiken van sancties en vooral belastingontduiking.” Zo stelde Sherman:

“Wat we hier hebben, is een poging om miljardairs te bevrijden van inkomstenbelasting.”

Amanda Tuminelli, hoofd juridische zaken bij het DeFi Education Fund, zei in haar openingsverklaring dat TradFi (traditionele financiën) ‘afhankelijk zijn van tussenpersonen die vaak als poortwachters voor de valuta dienen’. Hier voegde ze aan toe:

“Grote banken kunnen de toegang tot het systeem weigeren, om discriminerende redenen of zonder reden. Maar DeFi is open acces, iedereen met een internetverbinding heeft toegang tot een DeFi-protocol en dat is het toppunt van financiële inclusie.”

Advertentie

Tegenovergestelde kanten van de digitale kloof

De vertegenwoordigers van het Congres hoorden vijf getuigen aan beide kanten van de digitale kloof aan, die zowel voor als tegen DeFi waren. Beide kanten van de munt hebben zo hun eigen meningen, maar dit toont wel de verdeeldheid over DeFi aan.

Zo komt het argument dat DeFi voor criminaliteit gebruikt wordt veel terug. Aan de andere kant komt het argument van financiële inclusie veel terug. Beide kanten van de munt moeten overwogen worden om efficiënte regelgeving op te stellen.

Deze hoorzitting in de Verenigde Staten volgt op diverse debatten over DeFi die al in Europa hebben plaatsgevonden. Bijna een jaar geleden berichtten was in het cryptonieuws al over het standpunt van de Europese Unie te lezen. De toenemende aandacht van wetgevers wereldwijd toont aan dat de DeFi-sector niet langer genegeerd kan worden.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen schrijft voor Crypto Insiders sinds augustus 2024. Zijn passie voor schrijven begon al op de middelbare school en werd verder ontwikkeld tijdens zijn studie. Na het verlaten van zijn opleiding Toegepaste Psychologie, verdiepte hij zich in SEO en de wereld van cryptocurrency, met een speciale interesse in Bitcoin en blockchaintechnologie. Marijn focust zich voornamelijk op regulatie en marktupdates, en hoopt lezers te inspireren om meer onderzoek te doen naar crypto.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie