Nick de Jong Nick de Jong
2 min. leestijd

Crypto-schandaal FTX: Twee jaar cel voor ex van oprichter

Caroline Ellison krijgt lichte straf na medewerking aan rechtszaak

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto-schandaal FTX: Twee jaar cel voor ex van oprichter

Foto: Sergei Elagin/Shutterstock

Toen de grote crypto exchange FTX zo’n twee jaar geleden omviel, waren de gevolgen voor velen enorm. Investeerders waren enorme hoeveelheden geld kwijt en het was onduidelijk of ze dit ooit nog terug zouden zien.

De oprichter van het handelsplatform Sam Bankman-Fried (SBF) werd eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. De toenmalige vriendin van SBF en tevens eindverantwoordelijke van het zusterbedrijf Alameda Research, Caroline Ellison, is nu ook veroordeeld voor haar betrokkenheid.

“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten

Twee jaar gevangenisstraf voor Ellison 

Op 24 september kreeg Ellison de beslissing van de rechter te horen. In de districtsrechtbank van Zuid-New York, sprak de rechter Lewis Kaplan haar veroordeling uit. De voormalige directrice van Alameda Research heeft een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd gekregen. Deze mag zij uitzitten in een gevangenis met minimale beveiligingseisen.

De reden achter deze keuze is dat Ellison schuld bekende tijdens haar proces en vervolgens uitgebreid heeft meegewerkt aan de vervolging van haar voormalige vriend SBF. Door deze medewerking vroegen de aanklagers uiteindelijk clementie voor haar. Hierdoor is de gevangenisstraf, die kon oplopen tot maximaal 110 jaar, slechts bij twee jaar gebleven.

De rechter noemde haar tijdens het proces een sterk persoon, maar niet onschendbaar. Ellison zou kwetsbaar zijn geweest en SBF profiteerde hiervan, zegt de rechter. Tijdens het proces durfde zij zich niet in het openbaar te vertonen. De crypto community zou haar op allerlei manieren hebben geïntimideerd. Om de bereidwilligheid van Ellison te belonen, vroegen haar advocaten om de gevangenisstraf in te korten tot de tijd die zij al eerder in detentie had doorgebracht. De rechter wilde hier echter niet in meegaan.

Advertisement

Nog meer veroordelingen op de planning in cryptorechtszaak

De uitspraak tegen Ellison is de nieuwste toevoeging aan de eerdere veroordelingen van Bankman-Fried en de voormalige FTX leidinggevende Ryan Salame. Zij werden in maart en in mei veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk 25 jaar en 7,5 jaar.

Op dit moment staan er nog twee voormalig leidinggevenden van FTX klaar om veroordeeld te worden. Op 30 oktober zal Nishad Singh de uitspraak tegen hem horen, terwijl Gary Wang dit op 20 november ter ore zal komen. Na de uitspraak tegen Ellison is de verwachting dat deze twee personen ook een gevangenisstraf tegemoet kunnen zien.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Crypto gekocht? Waarom je bank er vragen over kan stellen
Crypto gekocht? Waarom je bank er vragen over kan stellen
justin sun wil bitcoins redden van duitse overheid
Duitsland sluit 47 cryptobeurzen vanwege illegale activiteiten
Advertentie