Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock
Het blockchain beveiligingsbedrijf CertiK heeft een nieuwe manier ontdekt waarop crypto scammers te werk gaan. Op de zwarte markt bieden individuen hun identiteit aan die crypto scammers vervolgens voor frauduleuze projecten gebruiken. Sommige verkopers bieden hun online identiteit al aan voor maar 8 euro.
CertiK has unveiled an underground ring of KYC actors for hire, used by rogue developers to scam #Web3 communities.
From our conversation with a KYC actor, to our deep-dive investigation into their underground world.. The dark side of #KYC 👀👇https://t.co/Whza1Hd1HU
— CertiK (@CertiK) November 17, 2022
KYC acteurs
CertiK noemt deze individuen “professionele KYC acteurs”. KYC, wat staat voor know your customer, is een standaard die gebruik wordt voor het verifiëren van de identiteit van klanten. De reden hiervoor is het voorkomen van criminele activiteiten. De meeste crypto platformen vereisen een dergelijke KYC procedure voor nieuwe aanmeldingen.
De crypto scammers kopen dus de KYC acteur en maken deze bijvoorbeeld als CEO het gezicht van een frauduleus crypto project. Op deze manier wordt er vertrouwen gekweekt voordat er een exit scam of een insider hack wordt uitgevoerd. Ook worden er volgens het onderzoek van CertiK met behulp van deze KYC acteurs bankrekeningen geopend voor de scammers.
De analysten bij CertiK identificeerden maar liefs 20 online locaties waar het mogelijk is om zulke KYC informatie aan te schaffen. Deze bevinden zich bijvoorbeeld op Telegram of Discord. Simpele opdrachten zoals het openen van een bankrekening of exchange account worden al uitgevoerd voor maar 8 euro. Voor het spelen als CEO voor frauduleuze crypto projecten worden individuen soms beloond met maar liefst 500 euro per week.
Wordt crypto veiliger?
Bedrijven zoals CertiK timmeren hard aan de weg om de crypto sector veiliger te maken. Het lijkt erop dat steeds vaker manieren die scammer gebruiken om frauduleuze praktijken uit te voeren worden achterhaald. Zo lanceerde de financiële reus Mastercard vorige maand een tool om met behulp van artificial intelligence blockchain fraude tegen te gaan.
Ook rolde de Franse autoriteiten recent een crypto scam op met behulp van on-chain analyse. Vijf verdachten werden vervolgens berecht voor het stelen van NFT’s.
Ondanks te progressie in de strijd tegen oplichting, is de crypto wereld nog altijd een luilekkerland voor crypto scammers. Volgens een recent onderzoek van Solido Labs werden er in 2022 tot en met oktober ruim 150 duizend scams uitgevoerd op een aantal prominente chains waaronder Ethereum (ETH). Dit is dus nog niet eens het hele plaatje.
Naast scam komen ook hacks erg vaak voor de laatste tijd. Ondanks de koersdalingen binnen de crypto sector is 2022 tot zover een ‘recordjaar’ wat betreft het aantal crypto hacks.