Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Crypto scam vernietigt bank en stuurt CEO 24 jaar naar gevangenis

In de VS vond een wel heel bijzondere crypto scam plaats

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Oprichter TRON, Justin Sun, gedagvaard vanwege SEC-rechtszaak

Foto: Salivanchuk Semen/Shutterstock

Op 19 augustus werd Shan Hanes door de rechtbank in Wichita (Kansas) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar. Uit de documenten van de rechtszaak blijkt dat Hanes onder andere 47 miljoen dollar wist te stelen van een kleine bank in Kansas, die hij vervolgens door stuurde naar crypto wallets van een groep scammers. Zij zouden de man hebben verleid steeds meer geld door te sluizen, omdat zij anders niet bij de winsten konden komen

SEC jaagt cryptobedrijven op met 3000% meer handhavingsacties in 2024
SEC jaagt cryptobedrijven op met 3000% meer handhavingsacties in 2024

Kapitaal van bank, investeringsclub en spaarrekeningen

.In een periode van slechts 8 weken zorgde Hanes er persoonlijk voor dat de Heartland Tri-State Bank in Elkhart omviel. Hij voerde vele transacties door, waardoor er miljoenen dollars uit de bank vloeiden. Toen de bank om viel, kwam de Amerikaanse toezichthouder, de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), om de hoek kijken.

Het bleef echter niet bij de miljoenen van de bank voor Hanes. Ook troggelde hij veel geld af bij de lokale kerk en zijn investeringsclub. Uiteindelijk haalde hij ook de spaarrekening voor zijn dochters studie leeg. Al het geld werd getransfereerd naar de wallets van de scammers, zodat zij meer cryptocurrencies konden kopen. Hoewel Hanes dus vele miljoenen heeft overgemaakt, heeft hij echter nooit enige winstuitkering ontvangen.

Advertisement

Veel slachtoffers door gestolen kapitalen

Een oud-buurman van Hanes, Brian Mitchell, bestempelt zijn acties als “puur kwaadaardig”. Ondanks dat hij hem in het verleden altijd als een “goed” persoon zag. Hanes hielp namelijk altijd mensen in hun gemeenschap en preekte in de lokale kerk. Mitchell had een boerderij en een bioscoopketen in eigendom, die ook bankierde bij de omgevallen bank. Samen met zo’n 30 aandeelhouders van de bank zaten zij bij de zitting om de uitspraak tegen Hanes aan te horen. De zitting vond uiteindelijk een jaar na de val van de bank plaats. Een val waarmee de aandeelhouders hun aandelen in korte tijd tot een nulpunt zagen dalen.

Mitchell benoemt dat er naast de aandeelhouders nog vele andere slachtoffers zijn. Zo hebben mensen zo’n 70 à 80% van hun pensioen verloren en is er ook iemand die nog maar nauwelijks het verpleeghuis voor haar 93 jaar oude moeder kan betalen.

Hanes zou tijdens de zitting ook geen enkel berouw hebben getoond. Zo zou hij tijdens het proces, op één moment na, constant naar de rechter hebben gekeken. Op enig moment zou hij over zijn schouder hebben gekeken en zijn excuus hebben aangeboden, zonder ook maar enige vorm van oogcontact.

Harris wint van Trump volgens cryptobeleggers, maar Bitcoin genegeerd
Harris wint van Trump volgens cryptobeleggers, maar Bitcoin genegeerd

‘Pig butchering’ scam van miljoenen dollars

De zogenaamde “pig butchering” scam begon eind 2022. Bij deze scams wordt het slachtoffer verleidt om te investeren in een legitiem virtueel investeringsproject, waarna het geld van het slachtoffer wordt gestolen. Hanes was destijds voorzitter van de Kansas Bankers Association, en kon door misleiding van medewerkers verschillende transacties laten uitvoeren. Hij deed dit nadat de eerste gesprekken met een scammer, waarvan de identiteit nog steeds onbekend is, via Whatsapp in gang waren gezet.

De transacties komen uiteindelijk boven water, wanneer een medewerker van de bank zich uitspreekt tegenover Mitchell. De transacties komen al snel boven water en Hanes wordt binnen enkele dagen ontslagen. Twee weken na het ontslag werd de bank gesloten en overgenomen door de toezichthouder. De aandeelhouders konden fluiten naar hun geld. De klanten werden daarentegen met hun tegoeden overgenomen door andere banken. Pas maanden later is de betrokkenheid van Hanes bij het omvallen van de bank in de publiciteit gekomen. Al wisten velen echter wel dat de bank was omgevallen doordat het slachtoffer was geworden van een scam.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie