Foto: Mathias Berlin/Shutterstock
Elke week blikken we terug op het crypto nieuws van de afgelopen week. Vorige week stond voor veel cryptocurrencies in het teken van een flinke crash. Die zou door verschillende factoren tot stand zijn gekomen, waaronder door een dreigende recessie. Deze week zijn de donkere wolken nog niet verdwenen.
PEPE crasht, bitcoin koers doet niks
Met de bitcoin koers is de afgelopen zeven dagen weinig gebeurd. Na de crash van meer dan 10% zit de koers in een trading range van ongeveer 6%. Ongeveer hetzelfde gold voor de meeste grote altcoins.
De memecoin PEPE trof het een stuk slechter, na de daling van twee weken terug crashte de koers vorige week nog eens 20%. Dat kwam doordat het project te kampen had met de angst voor een rug pull, want ongeveer 3,8% van alle tokens is plotseling naar exchanges verstuurd. Het blijkt dat de transacties zijn gedaan door drie leden van PEPE’s eigen team.
Een andere whale heeft ondertussen een groot bedrag aan XRP naar de cryptobeurs Bitstamp gestuurd. Wellicht is hiervoor de reden dat de SEC niet bereid is om te stoppen met de rechtszaak tegen XRP-uitgever Ripple.
Ondertussen is er ook wat goed nieuws, want er is één walletadres dat een enorme hoeveelheid bitcoins bij elkaar heeft gesprokkeld – 118.300 BTC om precies te zijn. Nu weten we dat dit vermoedelijk de crypto- en aandelenbroker Robinhood was.
Toch is dit nog geen hard feit, en het is ook nog niet duidelijk of Robinhood zelf eigenaar is van de coins, of dat handelaren op het platform dat zijn.
Veel analisten zijn er nu van overtuigd dat crypto nog verder zal zakken, maar JPMorgan is het daar niet mee eens. De grootste bank ter wereld denkt dat de koers juist gaat stijgen, omdat er geen bitcoin verkopers meer over zijn.
Overheden nóg strenger voor crypto
Verder vormden overheden ook vorige week een serieus risico voor crypto. Zo waarschuwde de Amerikaanse centrale bank dat de rentes mogelijk nog verder opgevoerd worden. Afgaande op het verleden is dat niet gunstig voor de risicovolle activa, zoals cryptovaluta.
Ondertussen wil het Nederlandse kabinet in de Tweede Kamer debatteren over de aankomende digitale euro, waar nu op Europees niveau wetten voor worden bedacht. Het kabinet steunt grotendeels het Europese wetsvoorstel.
Ook vecht een nieuwe lobbygroep tegen het invoeren van enorm zware antiwitwasmaatregelen in de Nederlandse crypto-industrie. Als het aan de overheid ligt moet je binnenkort namelijk bij je walletadres ook je woonadres en je volledige naam opgeven.
Deze informatie zou dan bij verschillende organisaties wereldwijd komen te liggen, wat experts als een serieus gevaar voor je privacy beschouwen.
Over privacy gesproken; na Nederland treden ook de Verenigde Staten nu harder op tegen de ontwikkelaars van Tornado Cash. Twee Amerikaanse ontwikkelaars van deze crypto mixer zijn namelijk aangeklaagd door het Ministerie van Justitie, en één van de twee is al opgepakt.