Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
2 min. leestijd

Crypto regels in EU verscherpt – banken en exchanges onder vuur

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto

Foto: Daniela Baumann/Shutterstock

Het Basel Comité kwam bijeen, op 2 en 3 juli. Hierin nam de instantie beleidsbeslissingen met betrekking tot onder andere de openbaarmaking van de crypto blootstelling van banken. De beslissingen maken deel uit van de Basel III-hervormingen, een initiatief die in 2019 werd gestart.

De crypto blootstelling van banken omvat het bedrag aan crypto activa dat zij bezitten, evenals hun betrokkenheid bij transacties, leningen, en investeringen die gerelateerd zijn aan cryptocurrencies. Het meten van de blootstelling helpt bij het beoordelen van de risico’s voor de financiële stabiliteit van de instelling.

Uiteindelijk is het doel van de hervormingen om de weerbaarheid van banken in de Europese Unie (EU) te versterken. Dit moet worden bereikt door de implementatie van passende regelgeving, ondersteund door toezicht en effectief risicobeheer.

Crypto-airdrops onder vuur: Politici confronteren financiële waakhond
Crypto-airdrops onder vuur: Politici confronteren financiële waakhond

Crypto wordt gezien als hoog risico

De overwegingen van het comité over de crypto blootstelling van banken zijn al wat jaren in gang gezet, vanaf 2019. In 2021 werd voorgesteld om crypto in de hoogrisico Groep 2 van activa te plaatsen, met een risicogewicht van 1.250%, wat betekent dat banken kapitaal moeten hebben gelijk aan de waarde van hun crypto blootstelling. Groep 2 bezittingen waren beperkt tot minder dan 1% van de waarde van hun Groep 1 bezittingen

Stablecoins kregen in de recente bijeenkomst een nieuwe aanduiding van 1b, die geen extra vereisten oplegde over de bezittingen van banken boven die voor Groep 1. Echter, stablecoins met “ineffectieve stabilisatiemechanismen” werden in Groep 2 geplaatst. Voorbeelden hiervan was Luna’s algoritmische stablecoin TerraUSDT.

Er werd ook voorgesteld om een maximale looptijd in te stellen voor de reserve activa van banken en ervoor te zorgen dat stablecoins extra onderpand hebben om mogelijke waarde verliezen te voorkomen.

Advertisement

MiCA van kracht in Europa

Naast de nieuwe Basel-normen moeten stablecoin uitgevers ook voldoen aan nieuwe regelgeving voor markten in crypto activa (MiCA). Na lang wachten ging de nieuwe wet op 30 juni van kracht.

De door de Europese Unie (EU) geïnitieerde regelgeving komt met aanzienlijke veranderingen en beoogt meer transparantie in de crypto industrie. Daarnaast moet het ook consumenten beter gaan bescherming

MiCA introduceert uniforme regels voor alle EU lidstaten, waarbij cryptodienstverleners, zoals beurzen en walletproviders, strenge eisen moeten naleven om vergunningen te verkrijgen. Deze eisen omvatten onder andere kapitaalvereisten, bedrijfsvoering, en transparantie.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Midden-Oosten investeert groots in crypto met enorme mining centrales
Crypto-exodus dreigt door strenge EU-wetgeving MiCA
Nederland helpt Oekraïne in strijd tegen crypto criminaliteit
FIOD neemt €7 miljoen aan crypto in beslag en sluit 2 cryptobeurzen
Advertentie