Foto: Kiev.Victor/Shutterstock
Waar nog niet zo lang geleden alles wel geoorloofd leek in crypto land, lopen nu steeds meer bedrijven tegen obstakels in de vorm van regulatie aan. De regels zijn in korte tijd een stuk strenger geworden, en soms is het zelfs niet eens duidelijk wat wel en wat niet mag. Een grote Franse bank heeft zich door het moeras van beleidsmakers weten te banen. Nu is het officieel crypto-aanbieder met alle denkbare licenties.
Franse bank zet flink in op crypto
Weliswaar zijn er veel meer bedrijven die een vergunning hebben voor crypto-activiteiten, maar de crypto-industrie is tegenwoordig erg breed. Net als de in de traditionele financiële wereld bestaan er veel verschillende soorten licenties. Zo kun je onder andere gemachtigd zijn om cryptocurrencies te verkopen aan klanten, ze voor anderen te bewaren (custody in jargon), om ze op de markt te brengen en om anderen transacties met crypto te laten doen.
De Franse bank Société Générale (SG) heeft alle vergunningen in Frankrijk die je je kunt bedenken, blijkt uit berichten van lokale media. De bank zit niet op een directe manier in crypto, maar via het dochterbedrijf Societe Generale-Forge.
Volgens de website van de Franse regulerende instantie, Autorité des Marchés Financiers (AMF), heeft Societe Generale-Forge sinds afgelopen dinsdag officieel vier vergunningen onder de term Digital Asset Service Provider (DASP). Daar is het de enige in. Naast crypto bewaren voor klanten, mag het ook handelen in crypto met fiat-valuta, de ene cryptocurrency verkopen voor de andere (zonder tussenkomst van de euro) en koop- en verkooporders van derde partijen verwerken. Geen enkel ander bedrijf op de lijst is hiertoe gemachtigd.
Stablecoin Société Générale ontvangen met kritiek
Société Générale is erg actief in de crypto-wereld. Sinds eind 2022 heeft het al een licentie voor de titel custodian, en eerder dit jaar introduceerde de bank een nieuwe stablecoin op Ethereum (ETH). Dit project kreeg meteen een hoop kritiek te verduren. Het was namelijk juist erg gecentraliseerd. Het praktisch nut was voor veel voorstanders van blockchain daardoor moeilijk te ontdekken.