Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Crypto onder vuur: IMF plant 85% belasting op crypto-mining

Het IMF heeft een hardnekkig crypto-plan ontwikkeld

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Goed voor Bitcoin? IMF-official waarschuwt voor nieuwe bankencrisis

Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com

Het invloedrijke Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft onlangs een ingrijpend voorstel gedaan dat de kosten voor elektriciteit voor crypto miners wereldwijd fors zou verhogen. Dit initiatief is bedoeld om de koolstofuitstoot van de sector drastisch te verminderen, aangezien de impact van cryptocurrencies op het milieu steeds meer onder de loep wordt genomen. Maar zal deze maatregel het beoogde effect hebben, of zullen crypto miners simpelweg verhuizen naar landen met goedkopere energie?

Milieu-impact van crypto mining

Het IMF schat dat een belasting van $0,047 per kilowattuur jaarlijks zo’n $5,2 miljard zou kunnen opleveren. Een dergelijke heffing zou een netto belasting van zo’n 85% betekenen. Volgens het IMF zou dit wereldwijd de uitstoot met ongeveer 100 miljoen ton verminderen. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van een land als België. De motivatie achter deze maatregel is dat crypto mining en data centers voor kunstmatige intelligentie momenteel verantwoordelijk zijn voor bijna 1% van de wereldwijde koolstofuitstoot en 2% van het elektriciteitsverbruik.

Hoewel de belasting crypto miners zou kunnen aanmoedigen om te investeren in groenere technologieën, erkent het IMF dat wereldwijde coördinatie cruciaal is. Zonder een gezamenlijke inspanning kunnen miners eenvoudigweg hun activiteiten verplaatsen naar landen met minder strenge reguleringen, wat het beoogde milieuvoordeel zou ondermijnen.

Economische gevolgen voor de crypto-industrie

Naast de milieueffecten zijn er ook aanzienlijke economische overwegingen. De voorgestelde belastingverhoging zou vooral kleine miners hard kunnen treffen, die al worstelen met de afname van hun winstgevendheid na de recente bitcoin (BTC) halving in april. Dit zou kunnen leiden tot verdere consolidatie in de sector, waardoor alleen de grootste en meest efficiënte miners zouden overleven. Dit brengt het risico met zich mee dat de crypto-industrie nog meer gecentraliseerd raakt, wat indruist tegen de kernprincipes van decentralisatie waarop veel cryptocurrencies zijn gebaseerd.

Het IMF wijst er tegelijkertijd op dat de belasting mogelijk innovatie kan stimuleren, doordat miners gedwongen worden om energie-efficiëntere technologieën te ontwikkelen. Toch is de onmiddellijke impact op kleinere spelers in de sector zorgwekkend en kan het zeer schadelijk zijn voor de hele industrie.

De sleutel tot het succes van deze voorgestelde belastingmaatregel ligt volgens het IMF in internationale samenwerking. Zonder een wereldwijd gecoördineerde aanpak is het onwaarschijnlijk dat de belasting het beoogde effect zal hebben, omdat miners zullen blijven zoeken naar landen met lagere energiekosten en minder strenge milieuregels. Daarnaast is het uiteraard nog slechts een voorstel. Van concrete plannen voor implementatie ervan is nog geen sprake.

Nederlands nieuwste cryptobeurs geeft ALLE Nederlanders €50 bitcoin gratis én een F1-pet

De cryptobeurs is inmiddels alweer 2 maanden actief in Nederland; en nu is het tijd om alle Nederlanders te verwelkomen. Probeer de ongekend lage tarieven van OKX, krijg €50,- gratis crypto cadeau, ontvang tot 18 augustus een gratis F1 pet én maak ook nog eens kans op VIP tickets voor de Grand Prix in Zandvoort.

Meld je vandaag aan bij OKX via de knop hieronder en ontvang tot €50,- aan bitcoin gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van de ongekend lage tarieven bij deze wereldwijde crypto-grootmacht.

Bekijken & gratis bitcoin pakken

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Bitcoin kleurt groen, maar Federal Reserve kan vanavond alles veranderen
Bitcoin kleurt groen, maar Federal Reserve kan vanavond alles veranderen
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Bitcoin gespannen over aanstaand rentebesluit: wat verwachten experts?
Bitcoin gespannen over aanstaand rentebesluit: wat verwachten experts?
Advertentie