Foto: simon jhuan/Shutterstock
In een recent gepubliceerd rapport door Nasdaq is gebleken dat de wereldwijde financiële misdaad in 2023 een alarmerend bedrag van $3,1 biljoen aan illegale geldstromen omvatte. Het Global Financial Crime Report gaat verder in op de criminaliteit in de wereld, maar opvallend genoeg zonder crypto te benoemen.
Rapport spreekt van biljoenenprobleem
Volgens het rapport zijn deze illegale geldstromen afkomstig van verschillende bronnen, waaronder witwassen van geld, fraude en andere financiële misdrijven. De cijfers tonen aan dat de omvang van financiële criminaliteit aanzienlijk is toegenomen, wat een ernstige bedreiging vormt voor de integriteit van de wereldwijde financiële markten.
Een van de opvallendste bevindingen in het Nasdaq-rapport is dat er geen woorden over zijn voor bitcoin (BTC) en crypto. Dat is bijzonder, gezien de Verenigde Naties onlangs kritiek had op het volgens hen toenemende gebruik van crypto voor criminele doeleinden.
Het beursgenoteerde Nasdaq bestemt de financiële criminaliteit als een “multi-biljoenen dollar probleem”. Uit het rapport maakt Nasdaq een schatting dat er in 2023 ongeveer 3,1 biljoen aan illegale fondsen door het wereldwijde financiële systeem stroomde. Daarbij zou het gaan om het witwassen van geld, bijgedragen aan criminele activiteiten zoals mensen- en drugshandel, evenals de financiering van terrorisme.
Nasdaq, onlangs veel in het nieuws gekomen vanwege de goedkeuring van de Bitcoin Exchange-Trade Fund (ETF), heeft het onderzoek uitgevoerd over verschillende regio’s.
Circa $782,9 miljard van de biljoenen dollars aan illegale fondsen werd geassocieerd met drugshandelsactiviteiten. Het deel wat aan mensenhandel kan worden toegewijd is $346,7 miljard.
In 2023 ging een aanzienlijk bedrag van $11,5 miljard naar terroristische financiering. Tot slot benadrukt het rapport dat ongeveer $485,6 miljard verloren als gevolg van oplichtingspraktijken en bankfraude.
Samen sta je sterker, erkennen CEO’s
De voorzitter en CEO van Nasdaq, Adena Friedman, verklaart in het rapport dat financiële instellingen “al tientallen jaren vooroplopen in dit probleem.” Friedman gaat verder in op de voortdurende inzet van financiële instellingen in de strijd tegen fraude. Volgens haar kunnen deze instellingen dit niet alleen bereiken.
“Uiteindelijk weten we dat geen enkel bedrijf, geen enkele industrie, technologie of overheid het complexe probleem van financiële criminaliteit alleen gaat oplossen. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid – naar onszelf en naar de wereld – om deel uit te maken van de oplossing”, verklaart de CEO.
Paolo Ardoino, CEO van Tether, vind het probleem van financiële criminaliteit onvermijdelijk. De topman sluit zich aan bij het standpunt van Friedman dat geen enkel bedrijf het probleem zelf kan oplossen:
“Alleen door multilaterale samenwerking zullen we slagen in het stoppen van deze illegale activiteiten”, aldus Ardoino.
Tether doet er volgens Ardoino alles aan om samen met wetshandhavingsinstanties wallets die betrokken zijn bij criminele activiteiten te bevriezen. Ook roept hij andere bedrijven hetzelfde te doen:
“Tether is toegewijd aan het voortzetten van onze coöperatieve aanpak met wetshandhaving om vernietigende financiële misdaden te stoppen, en we echoën de oproepen in dit Nasdaq-rapport aan financiële instellingen om hun deel te doen zoals Tether doet.”