Max Duiker Max Duiker
3 min. leestijd

Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven

Binance USD-BUSD Stacks-STX
s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven

Foto: Tada Images/Shutterstock

Onlangs heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) twee onderzoeken laten vallen naar twee grote cryptobedrijven.

De financiële toezichthouder staakt zijn onderzoeken naar Paxos, de uitgever van de Binance USD (BUSD) stablecoin, en naar Hiro Systems, het bedrijf achter Stacks (STX), een layer-2 blockchain voor Bitcoin (BTC).

Rusland gaat crypto inzetten om sancties te omzeilen, experts kritisch
Rusland gaat crypto inzetten om sancties te omzeilen, experts kritisch

SEC staakt Paxos onderzoek

In februari 2023 ontving Paxos een zogeheten ‘Wells’ mededeling van de SEC. Dat is een document om te informeren dat de toezichthouder onderzoek doet naar het bedrijf en mogelijk handhavingsmaatregelen volgen. De SEC stelde dat BUSD een ongeregistreerd effect was en dat Paxos daarmee federale effectenwetten had overschreden. Volgens een openbaar gemaakte brief van Jorge Tenreiro, waarnemend hoofd van de crypto-assets en cybereenheid, zal de SEC geen handhavingsactie aanbevelen tegen Paxos met betrekking tot de BUSD token.

De beslissing om het onderzoek te staken volgt na een aantal rechterlijke beslissingen die niet in het voordeel van de SEC waren. Deze beslissingen hadden betrekking op de manier waarop de SEC sommige digitale munten als financiële effecten wilde behandelen, vergelijkbaar met aandelen of obligaties. Een specifiek geval hierbij was de rechtszaak tegen Binance. In juni 2024 gebruikte de rechter die deze zaak bekeek, een eerdere beslissing in een soortgelijke zaak tegen Ripple,

Advertisement

Onderzoek naar Stacks op Bitcoin ook gestaakt

Hiro, het bedrijf achter de Stacks, voorheen Blockstack, heeft de STX-token sinds de introductie in 2018 altijd behandeld als een effect volgens de Amerikaanse wetgeving.  Vanaf 2019 heeft Hiro regelmatig documenten ingediend bij de Amerikaanse effectenregelgever onder ‘Regulation A+’, een speciale regel die het makkelijker maakt voor kleinere bedrijven om effecten uit te geven zonder een volledige registratie.

In 2021 betoogde Hiro dat zijn Stacks-blockchain zodanig gedecentraliseerd was geworden, dat het bedrijf niet langer onder de traditionele definitie van een effectenuitgever zou vallen. Dit zou kunnen betekenen dat het bedrijf minder strenge regels zou hoeven te volgen in hoe het zijn token beheert en aanbiedt. De SEC leek het daar niet mee eens te zijn, maar heeft na drie jaar toch besloten het onderzoek stop te zetten.

“Op basis van de informatie die we op dit moment hebben, zijn we niet van plan om een handhavingsactie door de Commissie tegen Hiro Systems PBC, voorheen bekend als Blockstack PBC, aan te bevelen,” aldus de toezichthouder in een brief.

De SEC blijft handhavingsacties ondernemen tegen cryptobedrijven, waaronder Ripple, Binance, Kraken en Coinbase. Een reeks recente rechterlijke uitspraken hebben de mogelijkheden van de toezichthouder om streng op te treden tegen crypto-uitgevers aanzienlijk beperkt.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie