Foto: Matthew Corley/Shutterstock
De Europese Unie heeft een historische stap gezet met de goedkeuring van de ‘Data Act,’ wetgeving gericht op de regulatie van gegevensuitwisseling. Het wetsvoorstel bevat een opmerkelijke bepaling die bekend staat als de “smart contract kill switch”.
Deze wet moet de gegevenstoegang verbeteren maar leidt tot verhitte discussies binnen de crypto-gemeenschap. Blockchain-bedrijven als Stellar (XLM), Polygon (MATIC) en Cardano (ADA) uitten hun zorgen middels een open brief over de impact van deze omstreden wet.
Data Act moet toegang tot gegevens makkelijker maken
Het wetsvoorstel heeft als voornaamste doel om de toegang tot gegevens te vergemakkelijken voor gebruikers van nieuwe diensten zoals kunstmatige intelligentie (AI). Naast het reguleren van gegevens beschermt de Data Act ook handelsgeheimen.
In uitzonderlijke omstandigheden zoals natuurrampen krijgen overheidsinstanties door het wetsvoorstel het recht om gegevens uit de privésector in te zien. De Europarlementsleden hebben daarom specifieke bedrijfsgeheimen vastgelegd met betrekking tot het gebruiken van deze gegevens om illegale overdracht van data te voorkomen.
Grote bezorgdheid over ‘kill switch’ voor smart contracts in crypto
De toevoeging van een “kill switch” voor smart contracts in de Data Act zorgt echter voor grote zorgen binnen de crypto-industrie. Onder deze wet moeten smart contracts te alle tijden “kunnen worden onderbroken en beëindigd.” In de wetgeving staat beschreven:
“Veilige beëindiging en onderbreking: zorg ervoor dat er een mechanisme bestaat om de verdere uitvoering van transacties te beëindigen: smart contracts moet interne functies bevatten die het contract kunnen resetten of opdracht kunnen geven om de uitvoering te stoppen of te onderbreken om toekomstige (onbedoelde) uitvoeringen te voorkomen.”
Critici zeggen echter dat de definitie van smart contracts in de Data Act veel te breed is en zeggen dat het onduidelijk is wanneer precies smart contracts onderbroken of beëindigd mogen of moeten worden.
Wet niet voor crypto bedoeld?
Volgens een persbericht is de Data Act door het Europese Parlement aangenomen met 481 stemmen voor en 31 stemmen tegen. Het wetsvoorstel wacht nu op de formele goedkeuring van staatshoofden uit 27 Europese lidstaten uit de Europese Raad.
De Europese Commissie zegt echter aan dat de Data Act niet bedoeld is voor blockchain. Er wordt benadrukt dat de vrees voor het verbieden van smart contracts ongegrond is.