Foto: ilolab/Shutterstock
Christine Lagarde, het hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB), hield gisteren een toespraak. Het ging voornamelijk over het monetair beleid van de eurozone in het algemeen, maar ook de wereld van cryptocurrencies kwam kort aan bod.
Centrale bank mag niet overbodig worden
Lagarde benoemde geen specifieke cryptomunten, maar sprak doorgaans over ‘crypto-assets’ of ‘digital assets.’ De ECB voorzitter benadrukt wederom dat zij crypto ziet als een risico voor de rol van de centrale bank.
“Wij centrale bankiers zijn [al lang] een monetair anker voor commerciële banken en ‘privaat geld’. Als we niet in dat spel zitten, als we niet betrokken zijn met experimenteren, innoveren en digitaal geld van de centrale bank, dan kunnen we die rol als anker verliezen. We hebben voorbeelden uit de geschiedenis gehad waar er geen monetair anker was, waardoor crisis na crisis ontstond. Dat was zeker het geval tijdens het vrije bankieren in de negentiende eeuw. Willen we terug naar die periode? Vermoedelijk niet.”
Met ‘privaat geld’ bedoelt ze valuta die niet door de centrale bank worden uitgegeven. Hier vallen ook crypto onder. Het tijdperk van vrij bankieren werd inderdaad geplaagd door banken die letterlijk hun eigen valuta uitgaven. Als een bank failliet ging, was er door het gebrek aan een centrale bank vaak niemand die de bank wilde bijstaan. Vandaag de dag vullen crypto eigenlijk een soortgelijke rol.
CBDC’s verzekeren invloed centrale bank
Het Nederlandse College Tour had eerder dit jaar een aflevering met Lagarde. Hier verklaarde ze al dat crypto-activa niets waard zijn, omdat ze volgens haar nergens op gebaseerd zijn. In een recent vragenpanel met CNBC werd ze vergezeld door Jerome Powell van de Federal Reserve. Powell ging in op central bank digital currencies (CBDC’s), die moeten voorkomen dat centrale banken de controle over het financiële systeem zullen verliezen.
De topman van de Fed verklaarde dat gebruikers van een CBDC wel degelijk zijn identiteit moet verifiëren, net als bij het aanvragen van een bankrekening. Toch moet zo’n systeem je privacy wel beschermen, maar daar is lang niet iedereen het mee eens.