Erik Juffermans Erik Juffermans
2 min. leestijd

‘Crypto kan niet als geld dienen’, zegt Internationale Bank

Finternet? Internationale bankorganisatie zet in op crypto-technologie

Foto: MDart10/Shutterstock

Als het aan the Bank for International Settlements (BIS) ligt, kan crypto niet als geld gebruikt worden. Dit heeft volgens de organisatie te maken met de ‘inherente tekortkomingen’ van cryptovaluta. De organisatie, bestaande uit ‘s werelds grootste centrale banken, zei dit in een rapport gericht aan de G20, de twintig grootste economieën.

Crypto-banken onder vuur: Amerikaanse centrale bank opent aanval
Crypto-banken onder vuur: Amerikaanse centrale bank opent aanval

“Crypto heeft gefaald”

Het rapport meent dat crypto ondanks de interesse van miljoenen gebruikers wereldwijd “gefaald heeft om innovatie te realiseren in het voordeel van de maatschappij”. Harde woorden van de organisatie die duidelijk geen fan is van de crypto industrie. Deze week komen de ministers van Financiën van de G20 bijeen in India.

BIS meent dat crypto vooralsnog een zeer geïsoleerde wereld en “dat het niet echte economische ontwikkeling financiert”. Ook zouden “inherente structurele tekortkomingen [crypto] ongeschikt maken om een significante rol te spelen in het monetaire systeem,” aldus het rapport.

In het rapport wordt enkel gewezen op de mankementen van de crypto sector. Zo worden de fiasco’s omtrent FTX en Terra genoemd. Ook andere veiligheidszorgen zoals de prominente hacks en ‘rug pulls’ komen in het rapport aan bod. Technisch gezien zijn huidige crypto projecten ook onbekwaam, aldus BIS. Schaalbaarheid is een probleem dat wordt genoemd. 

Ondanks dat de kritiek op de crypto sector niet geheel misplaatst is, is er in het rapport geen goed woord te vinden over de industrie. De mogelijke potentie van de crypto industrie lijkt geen belangrijke factor te zijn in de analyse van BIS.

Kritiek BIS geen verrassing

De kritiek van BIS is geen verrassing. Crypto is namelijk een directe concurrent van het bestaande financiële stelsel. Het verliezen van financiële controle is de nachtmerrie van elke centrale bank. De BIS zou dus ook totaal niet profiteren van een verdere ontwikkeling van de crypto industrie.

Of het pleidooi van de BIS veel indruk zal maken is de grote vraag. Veel overheden en jurisdicties lijken de crypto sector namelijk juist in het zadel te willen helpen. Hong-Kong is hier een mooi voorbeeld van. Ook de Europese Unie is druk bezig met het vaststellen van duidelijke regels voor de crypto sector.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie