Foto: MDart10/Shutterstock
Als het aan the Bank for International Settlements (BIS) ligt, kan crypto niet als geld gebruikt worden. Dit heeft volgens de organisatie te maken met de ‘inherente tekortkomingen’ van cryptovaluta. De organisatie, bestaande uit ‘s werelds grootste centrale banken, zei dit in een rapport gericht aan de G20, de twintig grootste economieën.
“Crypto heeft gefaald”
Het rapport meent dat crypto ondanks de interesse van miljoenen gebruikers wereldwijd “gefaald heeft om innovatie te realiseren in het voordeel van de maatschappij”. Harde woorden van de organisatie die duidelijk geen fan is van de crypto industrie. Deze week komen de ministers van Financiën van de G20 bijeen in India.
BIS meent dat crypto vooralsnog een zeer geïsoleerde wereld en “dat het niet echte economische ontwikkeling financiert”. Ook zouden “inherente structurele tekortkomingen [crypto] ongeschikt maken om een significante rol te spelen in het monetaire systeem,” aldus het rapport.
In het rapport wordt enkel gewezen op de mankementen van de crypto sector. Zo worden de fiasco’s omtrent FTX en Terra genoemd. Ook andere veiligheidszorgen zoals de prominente hacks en ‘rug pulls’ komen in het rapport aan bod. Technisch gezien zijn huidige crypto projecten ook onbekwaam, aldus BIS. Schaalbaarheid is een probleem dat wordt genoemd.
Ondanks dat de kritiek op de crypto sector niet geheel misplaatst is, is er in het rapport geen goed woord te vinden over de industrie. De mogelijke potentie van de crypto industrie lijkt geen belangrijke factor te zijn in de analyse van BIS.
Kritiek BIS geen verrassing
De kritiek van BIS is geen verrassing. Crypto is namelijk een directe concurrent van het bestaande financiële stelsel. Het verliezen van financiële controle is de nachtmerrie van elke centrale bank. De BIS zou dus ook totaal niet profiteren van een verdere ontwikkeling van de crypto industrie.
Of het pleidooi van de BIS veel indruk zal maken is de grote vraag. Veel overheden en jurisdicties lijken de crypto sector namelijk juist in het zadel te willen helpen. Hong-Kong is hier een mooi voorbeeld van. Ook de Europese Unie is druk bezig met het vaststellen van duidelijke regels voor de crypto sector.