Foto: Andy.LIU/Shutterstock
Een rechtbank gevestigd in Hong Kong heeft crypto officieel geclassificeerd als eigendom. Wat dit precies inhoudt is niet zo vanzelfsprekend. Wel verschilt het duidelijk van de classificatie die toezichthouders in het Westen proberen te hanteren waar crypto vaak als effect wordt geportretteerd, met de nodige negatieve consequenties.
Meer wetgevende duidelijkheid
De classificatie in Hong Kong zal meer duidelijkheid bieden over de wetgevende definitie van crypto. Zoals bekend is er een groot gebrek aan regulatie, en tasten overheden vaak in het duister wat betreft hun crypto beleid. De duidelijkheid die Hong Kong schept is een grote stap naar duidelijkere regelgeving.
“Zoals bij andere rechtsgebieden is onze definitie van ‘eigendom’ erg inclusief en heeft een brede betekenis.”
Aldus de rechter Linda Chan. In praktijk zal de classificatie meer duidelijkheid moeten geven over hoe crypto assets te behandelen bij bijvoorbeeld faillissementen. Hoewel de classificatie als eigendom van crypto niet per definitie goed of slecht nieuws is, geeft het wel een signaal. Dit signaal is namelijk dat crypto in Hong Kong serieus genomen wordt, en dat toezichthouders en overheden zich inspannen om duidelijke richtlijnen vast te stellen.
Crypto exodus?
We schreven recent al vaker over het grote verschil in recent crypto beleid tussen het Westen en Azië. Vooral Hong Kong heeft sinds kort de deur wagenwijd openstaan voor bedrijven uit de crypto sector. Zo sprak de stadstaat eerder dit jaar de ambitie uit om een crypto hub te worden. Tientallen crypto bedrijven gaven al aan zich graag te willen vestigen in Hong Kong.
De crypto sector is allesbehalve te spreken over de vijandige houding die Westerse toezichthouders innemen ten opzichte van de crypto sector. Hierbij wordt vooral met schuin oog gekeken naar de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC), die dit jaar fors de druk op de Amerikaanse crypto sector opvoerde.
Volgens sommigen kan dit grote gevolgen hebben. Het anti-crypto beleid van Westerse overheden in combinatie met de verwelkoming hiervan in Azië zou een exodus vanuit het westen naar landen als Hong Kong tot gevolg kunnen hebben.
‘’De VS die tegenwoordig strenger is dan ooit op het gebied van crypto en Hong Kong die op een gunstigere manier gaat reguleren… zal het zwaartepunt van de handel en investeringen in crypto-activa duidelijk meer naar Hong Kong verschuiven.’’