Foto: jorisvo/Shutterstock
Nadat het Europees Parlement vorig jaar de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA, of tegenwoordig MiCAR) had goedgekeurd wordt er gewerkt aan de implementatie hiervan. Zelfs voor commerciële banken blijkt het nu interessant te zijn om te investeren in crypto.
Grote banken langzaam vertrouwd met crypto
In een interview met Cointelegraph constateert Lukas Enzersdorfer-Konrad, vice-CEO van crypto exchange Bitpanda, dat Europese banken dankzij MiCAR langzaam maar zeker de crypto-industrie instappen. MiCAR brengt duidelijkheid rondom regelgeving voor banken, waardoor ze bereid zijn om het risico te nemen met de opkomende activaklasse.
Hierbij gaat het volgens de topman om de ‘activaklasse en tokenisatie’. Dat suggereert dat banken niet alleen willen investeren in volatiele cryptocurrencies, maar ook traditionele activa op de blockchain willen zetten.
Veel grote banken van over de hele wereld hebben al een aantal jaar proeven draaien met getokeniseerde activa. Het Franse Société Générale voegde zich eind vorig jaar bij dit rijtje met zijn eigen euro-stablecoin. Hetzelfde geldt voor veel grote Duitse financiële reuzen. Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) kondigde onlangs aan te beginnen als crypto-custodian ofwel bewaardienst voor crypto-activa.
Maar ironisch genoeg beschikken ze nog niet over genoeg kennis om dit op grote schaal te doen, aldus Enzersdorfer-Konrad. Nu overheden duidelijkheid bieden, willen ze opeens wél blootstelling aan de markt. Daarom werken ze samen met bedrijven zoals Bitpanda.
Bitpanda heeft ook gesproken met LBBW, en kwam er zo achter dat verschillende grote bedrijven die klant zijn van LBBW al cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) op hun balans hebben staan.
MiCAR crypto wet bijna ingevoerd
MiCAR is vorig jaar al officieel aangenomen, maar de wet geldt nog niet volledig. In dit geval is het een proces dat wat langer duurt. Het gedeelte voor stablecoins moet deze zomer af zijn en in werking treden, maar de rest volgt aankomende december.
Bijzonder is dat de Europese beleidsmaker ESMA onlangs zelf verklaarde dat de crypto-markt sindsdien nog helemaal niet zoveel is veranderd. Dat heeft dus nog wat tijd nodig, maar het deel voor stablecoins zou hier een erg belangrijk onderdeel voor zijn. Ook kunnen crypto-bedrijven zich inmiddels al goed voorbereiden door een vergunning aan te vragen.