Kevin Schijven Kevin Schijven
2 min. leestijd

Crypto heeft gefaald als digitaal geld, centrale bankier deelt visie

Bitcoin-BTC
s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto heeft gefaald als digitaal geld, centrale bankier deelt visie

Foto: GrandeDuc/Shutterstock

Als het aan Ravi Menon ligt, dan heeft crypto de test als digitaal geld gefaald. Dat zegt de algemeen directeur van de centrale bank van Singapore in een speech tijdens het Singapore Fintech Festival.

Crypto-gemeenschap reageert fel op X-verbod in Brazilië
Crypto-gemeenschap reageert fel op X-verbod in Brazilië

Crypto en 3 andere kanshebbers voor digitaal geld

Volgens de centrale bankier zijn er vier kanshebbers om het digitale geld van de toekomst te worden: privaat-uitgegeven cryptocurrencies, bankverplichtingen omgezet in tokens, goed gereguleerde stablecoins, en central bank digital currencies (CBDC’s), oftewel stablecoins uitgegeven door centrale banken.

Van deze vier zal crypto het echter niet worden, zegt Menon. Volgens hem hebben crypto de test niet doorstaan omdat “ze slecht presteren als ruilmiddel of waardeopslagmiddel, hun koersen onderhevig zijn aan scherpe schommelingen en veel crypto beleggers aanzienlijke verliezen hebben geleden.”

Alsof beleggers in traditionele aandelen geen aanzienlijke verliezen lijden. Overigens presteren crypto als bitcoin (BTC) dit jaar aanzienlijk beter dan de aandelenmarkten.

Een ander punt van kritiek van Menon is dat openbare blockchain-netwerken kampen met een gebrek aan verantwoordelijkheid, juridische onzekerheid en interoperabiliteitsproblemen, waardoor ze beperkt geschikt zouden zijn voor de wereldwijde infrastructuur voor digitale activa.

Advertisement

Stablecoins en CBDC plannen

Menon meldt dat de centrale bank van Singapore goed gereguleerde stablecoins wel als veelbelovend ziet, maar vooral als aanvulling op CBDC’s. Singapore staat bekend als een zogeheten crypto-hub, maar Menon ziet het eiland liever als hub voor alle digitale activa.

We zien regelmatig dat centrale bankiers die een CBDC willen uitbrengen, kritisch zijn over crypto. Zien zij crypto als een dreiging voor hun CBDC plannen?

Tot slot is de de centrale bank van Singapore, ook bekend als de Monetary Authority of Singapore (MAS), van plan een eigen initiatief te lanceren: Het Global Layer One (GL1) initiative. Menon zegt hierover:

“GL1 is bedacht als een wereldwijd publiek goed. Het zal naadloze grensoverschrijdende transacties vergemakkelijken en het mogelijk maken dat getokeniseerde activa verhandeld worden over wereldwijde liquiditeitspools terwijl aan relevante regelgevende eisen wordt voldaan.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie