Foto: Ivan Marc/Shutterstock
De crypto industrie had een moeizaam 2022, maar de sector is in 2023 weer sterk gegroeid, ook in Europa.
Bijna 1.000 nieuwe dienstverleners voor digitale valuta hebben zich dit jaar in de Europese Unie gevestigd, meldt DL News op 27 december.
Europe Crypto Tracker: Almost 1,000 new crypto entities registered in the EU in 2023https://t.co/OuwA9S7NEo
— DL News (@DLNewsInfo) December 27, 2023
Aantal crypto aanbieders in Europa, waaronder Nederland
Dat brengt het totaal op 11.597 crypto-entiteiten verspreid over 27 lidstaten van de Europese Unie. De meeste crypto-entiteiten in Europa staan volgens DL News geregistreerd in Tsjechië. Echter heeft het land sinds mei 2022 zijn cijfers niet officieel bijgewerkt.
Met 9.372 crypto-aanbieders steekt Tsjechië ver boven de rest uit. Echter zijn mogelijk 83% van de registraties van individuen en niet van bedrijven.
De grote winnaar van 2023 is daarom Polen. Volgens DL News heeft hebben een dozijn crypto-entiteiten zich wekelijks in Polen geregistreerd. Dat is ongeveer 100 stuks sinds oktober. In totaal staan nu 1.067 aanbieders geregistreerd in Polen.
Litouwen komt ook hoog uit met 546 geregistreerde entiteiten. Dan volgt Italië met 129 en Frankrijk met 103. Nederland komt op de 8ste positie uit met 38 geregistreerde crypto-aanbieders, zoals Bitvavo.
Europese crypto markt kan volgend jaar sterk veranderen
De verzamelde gegevens van DL News tonen een duidelijke trend aan van expansie van de crypto-sector binnen de EU.
Volgens DL News heeft de sterke groei in Europa te maken met de aankomende Europese wetgeving voor crypto: de Markets in Crypto-Assets, of MiCA, wet.
Deze gaat december 2024 van kracht en stelt nieuwe normen en eisen voor crypto-bedrijven in Europa. Bedrijven die de EU-markt willen betreden, moeten eerst kiezen in welke lidstaat zij een vergunning willen verkrijgen.
Dat leidt volgens DL News tot een competitief klimaat tussen de lidstaten om crypto-ondernemers aan te trekken. MiCA kan echter ook nog andere veranderingen met zich meebrengen.
De nieuwe wet stelt namelijk strikte eisen aan kapitaal, interne controles en bestuur. Dat betekent dat niet alle entiteiten die momenteel geregistreerd staan als crypto-dienstverlener, ook voldoen aan de MiCA-wetgeving.
Dat betekent dat een deel van de dienstverleners weer zal verdwijnen zodra de wetgeving van kracht gaat. Individuen mogen zich sowieso onder de nieuwe regels niet meer registreren als crypto dienstverlener.
Dat betekent waarschijnlijk dat het hoge aantal in Tsjechië fors zal afnemen. Landen krijgen echter de mogelijkheid voor een zogenaamde transitieperiode die kan uitlopen tot 2026.