Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Crypto-gemeenschap reageert fel op X-verbod in Brazilië

X-verbod roept zorgen op bij de crypto-gemeenschap

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
crypto-gemeenschap-reageert-op-x-ban

Foto: Shutterstock/Emil Kazaryan

Er is de afgelopen dagen veel ophef ontstaan rondom het sociale mediaplatform X en een in Brazilië zittende rechter van het Federaal Hooggerechtshof. Zo is er inmiddels een verbod op het platform ingesteld voor het hele land. Beschuldigingen vliegen over en weer. De vraag is nu of dit verbod stand zal houden en welke partij uiteindelijk aan het langste eind zal trekken.

Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat
Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat

Braziliaanse Hooggerechtshof verbiedt X

Eerder heeft de rechter van het Federaal Hooggerechtshof, Alexandre de Moraes, aan het X-platform gevraagd om voor 30 augustus een juridische vertegenwoordiger aan te wijzen vanuit het bedrijf. De eigenaar van het sociale media platform, Elon Musk, weigerde dit te doen. Om deze reden zou Moraes uiteindelijk een verbod hebben ingesteld op de dienst, waardoor de inwoners van Brazilië hier geen gebruik meer van kunnen maken. De waaghalzen die dit verbod aan hun laars lappen, kunnen een boete krijgen van zo’n 9.000 dollar per uur dat zij X gebruiken. Om de boete in verhouding te kunnen zien is het goed om te weten dat het gemiddelde jaarinkomen in het land ligt rond de 6.000 dollar. Op X liet een gebruiker met de naam “Chairman” weten dat er feitelijk een boete van meer dan een jaar salaris zou worden gegeven, voor het lezen van nieuws op het platform. Veel crypto nieuws is te volgen via het platform, dat volgens Musk ongecensureerd is. Gisteren was de deadline voor X voorbij, waardoor Moraes het verbod uiteindelijk heeft doorgezet. Het Global Government Affairs team van X deelde een reactie op de keuze van de rechter:

“Wij zullen niet voldoen aan de illegale opdrachten om politieke tegenstanders te censureren.”

Volgens de rechter zou het platform juist misinformatie over de voormalig president van het land Jair Bolsonaro hebben toegestaan en gepromoot. Een opvallend gegeven is dat X zo’n 2 weken geleden heeft laten weten dat Moares een juridische vertegenwoordiger van het bedrijf zou hebben bedreigd met een arrestatie. Vrijwel direct besloot het bedrijf daarop om alle operationele locaties in het land te sluiten. Wel zouden de Brazilianen nog steeds gebruik kunnen blijven maken van het platform.

Advertisement

Crypto community reageert heftig

De gebeurtenissen hielden de crypto fanatiekelingen op X flink bezig. Zo schreef de bekende crypto-investeerder Scott Melker, oftewel “The Wolf of All Streets”, dat Brazilië helemaal gek was geworden vanwege het verbod. Ook het onderzoekshoofd van de analyse website Glassnode, James Check, liet van zich horen via het X-platform.

“Ik vraag me af of een gedecentraliseerde, oncensureerbare, schaarse, digitale en globale monetaire activa misschien nu handig is voor de wereld. Is er iemand die dit misschien aan het bouwen is?”

De tech-advocaat Preston Byrne deelde in een post op X zijn visie op de situatie. Wanneer Brazilië het verbod succesvol zou handhaven, zullen andere landen deze keuze wellicht ook gaan volgen. Echter als X deze strijd wint, dan zullen regeringen die gebruik maken van censuur, wereldwijd de gevolgen ervaren. Hun macht zou waardeloos blijken, waardoor ze vervolgens zullen omvallen.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie