Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Crypto-geld overspoelt Amerikaanse verkiezingen: $119 miljoen gedoneerd

De crypto-industrie doneert recordbedrag aan VS-verkiezingen

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Harris wint van Trump volgens cryptobeleggers, maar Bitcoin genegeerd

Foto: Below the Sky/Shutterstock

Tijdens de campagnes voorafgaande aan de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn er veel verschillende hoeken waaruit kandidaten financieel worden gesteund. Een sector die erom bekend staat veel geld te steken in presidentsverkiezingen is bijvoorbeeld de fossiele brandstof industrie. Echter is er nu een nieuwe sector die miljoenen dollars heeft gedoneerd aan presidentskandidaten voor hun campagnes.

Noord-Korea opent aanval op crypto, FBI slaat alarm
Noord-Korea opent aanval op crypto, FBI slaat alarm

Crypto-industrie grootste donateur deze presidentsverkiezingen

Een non-profit waakhond in de Verenigde Staten heeft een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de donaties die presidentskandidaten hebben ontvangen ter ondersteuning voor hun kandidaatschap en campagnes. Met deze donaties proberen donateurs meestal invloed uit te oefenen op standpunten van de presidentskandidaat, zodat keuzes gunstiger uitvallen voor de specifieke branche of groep personen. De onderzoeksgroep, met de naam Public Citizen, meent uit het onderzoek te kunnen vaststellen dat de crypto-industrie voor het eerst een groot aandeel heeft in deze geldstromen. 

Crypto bedrijven, directeuren en investeerders zijn volgens de organisatie de grootste donateurs tijdens deze verkiezingen. In de afgelopen maanden werd er maar liefst 119 miljoen dollar uitgegeven om de verkiezingen ten gunste van de crypto-industrie te beïnvloeden. Ter vergelijking: in de afgelopen drie verkiezingsronden is er een totaal van 129 miljoen dollar uitgegeven door deze industrie. Van de crypto donateurs zijn vooral de crypto exchanges Coinbase en crypto bedrijf Ripple de grootste bijdragers. Het totaal gedoneerde bedrag dit jaar ligt op 248 miljoen dollar. Bijna de helft van dit bedrag komt dus uit de crypto sector.

Volgens de Public Citizen moet de crypto industrie enkel de fossiele brandstof industrie achter zich laten, wanneer men kijkt naar de donaties sinds 2010. Destijds oordeelde het hoogste rechtsorgaan in het land dat bedrijven een ongelimiteerd bedrag mogen doneren voor de presidentsverkiezingen, zo lang zij dit maar doen aan onafhankelijke groepen die de presidentskandidaat of specifieke doelen steunen. Het is niet toegestaan bedragen te doneren aan de kandidaten zelf.

Advertentie

Presidentskandidaten spreken positief over cryptocurrencies

De uitkomst van het onderzoek is een extra onderbouwing van de keuze van presidentskandidaten om de crypto industrie te betrekken bij de campagnes. Zo benoemde de kandidaat Donald J. Trump zichzelf al eerder tot de eerste crypto president. En deelde hij recent op een Bitcoin conferentie dat mensen met liefde voor crypto de regels moeten maken en niet mensen die er negatief tegenover staan.

De tegenstander van Trump was in eerste instantie de huidige Amerikaanse president Joe Biden. Door afnemende steun voor de huidige president hebben de democraten ervoor gekozen om Kamala Harris naar voren te schuiven in de plaats van Biden. En terwijl Biden zich in het verleden vooral negatief uitsprak over de digitale munten, probeert Harris nu dit standpunt te veranderen. Zo liet de nieuwssite Bloomberg op woensdag weten dat de adviseur van Harris, Brian Nelson, heeft bevestigd dat Harris ervoor staat dat de ontwikkelende technologie en de bijbehorende industrie haar groei kan blijven continueren.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen – waarschuwing voor senioren
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

bitcoin-amerikaanse-centrale-bank-federal-reserve
Crypto-banken onder vuur: Amerikaanse centrale bank opent aanval
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Cryptobedrijven vertrekken uit Nederland wegens strenge regels
Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat
Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat
Advertentie