Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Crypto-exodus dreigt door strenge EU-wetgeving MiCA

Kleine crypto-bedrijven onder druk, grote banken zien kansen

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Midden-Oosten investeert groots in crypto met enorme mining centrales

Foto: Pichit Tongma/Shutterstock

De nieuwe cryptowet van de Europese Unie staat op het punt om ingevoerd te worden. De eerste uitgebreide wetgeving voor de cryptomarkt creëert een duidelijk regelgevingskader dat de industrie hopelijk meer legitimiteit zal geven. Toch zijn er zorgen dat het juist consolidatie zal bevorderen, waarbij kleine crypto bedrijven het moeilijk krijgen en grotere spelers de markt zullen domineren.

Nederlandse beurs voegt nieuwe munt toe om crypto mee te kopen
Nederlandse beurs voegt nieuwe munt toe om crypto mee te kopen

Invoering van cryptowet MiCa

De nieuwe wetgeving, de Markets in Crypto-Assets (MiCA) wetgeving is de eerste van zijn soort en heeft veel grote beloftes. Een EU-brede regelgeving zou het voor cryptobedrijven makkelijker moeten maken om te groeien. Toch waarschuwen experts voor onvoorziene neveneffecten. Anastasija Plotnikova, CEO van Fideum, benadrukt in een interview met Cointelegraph dat MiCA mogelijk leidt tot een golf van consolidatie onder Europese en Amerikaanse bedrijven.

Advertentie

Crypto-bedrijven naar het MIdden-Oosten

Dit kan ertoe leiden dat veel cryptobedrijven de Europese Unie verlaten en zich richten op andere regio’s. Zo wordt vaak het Midden-Oosten benoemd, waar de regelgeving voor crypto vaak gunstiger is. Volgens Plotnikova ligt het probleem in de verschillende handhaving van MiCA door nationale autoriteiten, wat kan leiden tot ongelijkheid en onzekerheid binnen de Europese markt.

Ze waarschuwt dat de cryptosector daardoor steeds meer op traditionele financiële systemen (TradFi) zal gaan lijken, waar “hoe meer vermogen je hebt, hoe gemakkelijker het is om te groeien.” Hierdoor kunnen kleine cryptobedrijven verdrukt worden door grotere, rijkere bedrijven, wat slecht is voor innovatie.

Trump vs. Harris: Wie is de beste keuze voor de crypto-wereld?
Trump vs. Harris: Wie is de beste keuze voor de crypto-wereld?

Europese banken gaan in de crypto

Ondanks de zorgen zijn grote Europese banken al bezig met voorbereidingen op de invoering van MiCA. Een van de meest prominente voorbeelden is de samenwerking tussen de Franse bank Société Générale en Bitpanda.

Samen hebben ze de op de euro gebaseerde stablecoin, EUR CoinVertible (EURCV), gelanceerd, die volledig aan de voorwaarden van MiCa voldoet. De stablecoin moet een belangrijke bouwsteen worden binnen het bredere financiële systeem, aldus Jean-Mark Stenger, CEO van Société Générale:

“Dit partnerschap is een cruciale stap richting het verwezenlijken van onze visie om stablecoins een kernonderdeel van het wereldwijde financiële systeem te maken.”

Ook andere Europese financiële instellingen, zoals de Duitse Landesbank Baden-Württemberg, hebben aangekondigd om cryptodiensten aan te bieden in samenwerking met Bitpanda. Dit laat zien dat MiCA niet alleen uitdagingen, maar ook nieuwe kansen biedt voor grote spelers binnen de financiële sector.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Bitcoin mining nu moeilijker dan ooit - impact op de koers?
SEC schokt crypto-wereld: Mining apparatuur geclassificeerd als ‘effect’
Ethereum ETF’s kunnen nog wel even duren, zegt SEC-hoofd Gary Gensler
Crypto-beleid SEC onder de loep: Zware kritiek in hoorzitting
Advertentie