Foto: Kapi Ng/Shutterstock
We hebben het de laatste maanden al vaker over de crypto ambities van Hong Kong geschreven. Met de implementatie van een specifieke crypto wetgeving sprak de stadstaat eerder dit jaar de ambitie uit om een crypto hub te worden. Deze lijn zet zich door en vanaf 1 juni kunnen crypto exchanges vergunningen aanvragen bij de financiële waakhond van Hong Kong.
Strenge regels voor crypto exchanges
Dinsdag maakte de Securities and Futures Commission (SFC) van Hong Kong bekend dat het de licenties zal uitgeven. De crypto exchanges zullen zich echter wel aan een hoop regels moeten houden willen ze klanten in Hong Kong ten dienste staan. Deze regels zijn grotendeels bedoeld om consumenten in bescherming te nemen.
Zo zijn crypto ‘giften’ bijvoorbeeld niet toegestaan in Hong Kong. Dit betreft onder andere crypto airdrops, zoals we laatst met bijvoorbeeld Arbitrum (ARB) zagen. Airdrops zouden consumenten namelijk te veel stimuleren om in crypto te beleggen. Opvallend genoeg zal ook de handel in stablecoins vooralsnog “verboden zijn voor consumenten”. Dit komt doordat er nog geen duidelijke wetgevingen in werking zijn voor deze crypto categorie.
Ook komen er financiële regels waar exchanges zich aan moeten houden. Zo moeten beursplatformen te allen tijde een vaste reserve aan kapitaal achter de hand houden. Verder moeten ze maandelijks inzage geven in de financiële stand van zaken. Ook komen er zeer strenge eisen voor welke tokens aangeboden mogen worden. Onnozele memetokens zoals PEPE zullen naar verwachting dus niet snel op exchanges in Hong Kong zien.
Ook de Europese Unie maakt stappen
Ook in de Europese Unie zullen we per ingang van volgend jaar dergelijke maatregelen krijgen. In de MiCa wet, die vorige maand werd aangenomen, zijn namelijk ook details opgenomen over het licentieproces voor crypto exchanges in Europa.
Daarmee lijken steeds meer overheden de crypto-industrie te reguleren, maar in de Verenigde Staten verloopt dit nog altijd moeizaam. Daar lijken toezichthouders te weigeren om duidelijkheid te verschaffen voor de crypto sector. Veel Amerikaanse crypto firma’s overwegen daarom een verhuizing naar bijvoorbeeld Hong Kong en Europa.