Foto: REC and ROLL Stock/Shutterstock
De Amerikaanse overheid is al een flinke tijd opvallend streng voor de crypto-industrie. Toen terrorismeorganisatie Hamas begin oktober Israël aanviel was het hek al helemaal van de dam; hierna trok de overheid van de VS een controversiële wet uit de kast. Toch was dit niet de enige zware maatregel die al werd voorbereid. Volgens een senator is een vergelijkbare wet bedacht door het Amerikaanse bankensysteem.
Crypto wet komt uit bankensysteem VS
Begin december belandde een nieuw wetsvoorstel in de Amerikaanse Senaat, namelijk de Terrorist Financing Prevention Act of 2023. Dit voorstel is met spoed bedacht nadat bekend werd dat Hamas onder andere cryptocurrencies gebruikte om zijn activiteiten in Israël te financieren.
Toch is dit niet het enige strenge wetsvoorstel voor crypto. In 2022 is de Digital Asset Anti-Money Laundering Act al ingediend. Die heeft geen antiterrorismemaatregelen, maar moet specifiek witwassen voorkomen. Deze wet heeft strenge regels voor houders van crypto-wallets – ongeveer dezelfde strenge regels die gelden voor het Amerikaanse bankensysteem.
Kansas-senator Roger Marshall verklaarde afgelopen donderdag in een toespraak voor het Parliamentary Intelligence-Security Forum dat het dit oudere voorstel is gemaakt door het Amerikaanse traditionele bankensysteem. Marshall was één van de senatoren die het strenge wetsvoorstel heeft ingediend.
Who could be so brazen as to write legislation that would effectively ban #crypto?
Senator @RogerMarshallMD, the GOP frontman of the crypto ban bill, revealed the American Bankers Association wrote it. #StopCryptoBan pic.twitter.com/dHufIaXB7i— The Digital Chamber (@DigitalChamber) December 19, 2023
Volgens hem heeft Senator Elizabeth Warren voor het plan aangeklopt bij de American Banking Association, de grootste lobbygroep voor de Amerikaanse bankensector. Deze organisatie heeft geholpen met het maken van het voorstel.
Marshall noemde ook dat Warren contact heeft gehad met JP Morgan-CEO Jamie Dimon, die toen verklaarde dat crypto slechts door criminelen gebruikt wordt. Dimon is al langer erg negatief over cryptocurrencies, alhoewel hij blockchain-technologie juist wel kan waarderen. Daar maakt JP Morgan immers ook al gebruik van.
Crypto regulatie in VS nog steeds onduidelijk
In weinig landen is de wirwar van regels zo vreemd als in de Verenigde Staten. Er komen als het aan de politiek ligt dus mogelijk meer strenge regels bij, maar onlangs zijn twee maatregelen juist geschrapt.
De regels zijn al lang zo onduidelijk dat Coinbase-CEO Brian Armstrong eerder dit jaar de overheid waarschuwde dat het zichzelf in de voet schiet met het zware en vage beleid. Landen als China zouden zo namelijk een grote voorsprong op kunnen bouwen.