Foto: Avigator Fortuner/Shutterstock
Niet alleen de Amerikaanse crypto wereld anticipeert een crypto ETF, of beursfonds. Ook de Oost-Aziatische eilandstaat Taiwan lijkt de mogelijkheden voor een crypto ETF te verkennen. De Taiwanese financiële toezichthouder, de Financial Supervisory Commission (FSC) geeft aan momenteel in “de verkennende fase” te zitten.
Taiwan overweegt crypto ETF
Het Taiwanese ‘The Commercial Times’ meldt dat de FSC de goedkeuring van beursgenoteerde crypto producten zoals ETF’s overweegt. Voordat deze goedkeuring daadwerkelijk zal plaatsvinden wil de FSC aankijken hoe de markten reageren op goedkeuringen van crypto ETF’s elders.
Zo houdt de FSC nauw de ontwikkelingen omtrent een bitcoin (BTC) ETF in de Verenigde Staten in de gaten. Ook onderzoekt de commissie de situatie in Australië en Canada, waar crypto ETF’s al verhandeld worden.
Tot op heden keurde de FSC, ondanks pogingen van lokale investeringsbanken, nog geen Taiwanese crypto ETF goed. De reden hiervoor is de vermeende hoge volatiliteit van crypto.
De FSC neemt echter voor om geleidelijk de Taiwanese crypto sector te liberaliseren. Hierbij zijn volgens de commissie ‘zelfdiscipline’ van de sector zelf en ‘regulatie’ cruciaal.
Azië gaat voorop in crypto adoptie
De laatste jaren ontwikkelt de Aziatische crypto sector zich in rap tempo. Vooral Hong Kong, Zuid-Korea en Japan lopen wereldwijd voorop in de crypto adoptie. Maar dus ook het ‘tech-savvy’ Taiwan haakt aan. Zo werd in oktober de Virtual Asset Management Bill geïntroduceerd door wetgevers. Dit is een document met wetgevende richtlijnen voor de Taiwanese crypto industrie.
Waar Taiwan zich onderscheid van andere landen is dat het een situatie ambieert waarbij de crypto sector zichzelf reguleert. Zo is het de bedoeling dat de voornaamste crypto exchanges in het land een zelfregulerende organisatie vormen.
Taiwanese toezichthouders willen duidelijk een crypto sector realiseren waarbij marktdeelnemers zelf verantwoordelijkheid nemen om een zo gezond en efficiënt mogelijke sector te creëren. Hoe dit er precies uit zal moeten zien is echter tot op heden niet duidelijk.