Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Crypto-beleid SEC onder de loep: Zware kritiek in hoorzitting

Kritiek op SEC’s agressieve houding tegenover crypto-industrie groeit

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Ethereum ETF’s kunnen nog wel even duren, zegt SEC-hoofd Gary Gensler

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), werd hevig bekritiseerd tijdens een hoorzitting van de House Financial Services Committee.

Gensler werd door Tom Emmer omschreven als de meest ‘destructieve’ voorzitter van de SEC. Emmer is een Amerikaanse vertegenwoordiger, ofwel een lid van het Huis van Afgevaardigden. Gensler is nooit een voorstander van crypto geweest, en dat weet Emmer duidelijk te maken.

Duitsland sluit 47 cryptobeurzen vanwege illegale activiteiten
Duitsland sluit 47 cryptobeurzen vanwege illegale activiteiten

Emmer laat niks over van SEC-voorzitter

Tom Emmer hekelde Gary Gensler tijdens een hoorzitting van het Congres. Hij had weinig lovende woorden over voor de SEC-voorzitter. Integendeel zelfs: Emmer noemde hem de meest “destructieve” en “wetteloze” voorzitter in de 90-jarige geschiedenis van de toezichthouder.

Op 24 september, toen de hoorzitting plaatsvond, vertelde Emmer het volgende in het gezicht van Gensler:

“U hebt de term crypto asset security verzonnen. Deze term is nergens te vinden in statuten, u heeft hem verzonnen en u heeft nooit enige uitleg gegeven over hoe crypto asset security zou kunnen worden gedefinieerd binnen de muren van uw SEC,” zei Emmer.

Emmer bekritiseerde Gensler voor zijn agressieve aanpak van de cryptomarkt in de afgelopen drie jaar. Hij stelde dat Gensler zijn handhavingsbeleid baseerde op een “handhavingskruistocht tegen de crypto-industrie.”

Die term impliceert dat Gensler zeer hard en doelgericht te werk ging. Vorige week trokken SEC-advocaten echter deze term terug in een voetnoot tijdens een rechtszaak. Iets wat Emmer niet in dank afnam, zo laat hij weten:

“Uw inconsistenties in deze kwestie hebben dit land teruggezet. We hadden geen meer historisch destructieve of wetteloze voorzitter van de SEC kunnen hebben.”

Advertentie

Gensler onder vuur voor fouten in cryptozaak

Emmer was nog niet klaar met Gensler, blijkt uit het cryptonieuws. Hij ondervroeg hem ook naar de manier waarop de SEC de zaak tegen Debt Box, een crypto-startup, had behandeld. De SEC beschuldigde Debt Box van een fraude van $50 miljoen, maar de rechtszaak werd afgewezen.

Bovendien moest de SEC $1,8 miljoen aan juridische kosten betalen, wat betekent dat de rechtbank de SEC aansprakelijk stelde voor de onterechte vervolging van het bedrijf.

Emmer beschuldigde de SEC-advocaten ervan dat ze bewust onwaarheden hadden gebruikt in hun aanklacht tegen Debt Box, om zo de strikte en negatieve houding van Gensler tegenover de crypto-industrie te ondersteunen. Dit past volgens Emmer binnen Gensler’s bredere strategie van “regulering door middel van handhaving”, waarbij hij liever strenge maatregelen neemt dan duidelijke regelgeving vaststelt.

Gensler erkende in zijn reactie dat de zaak niet goed was afgehandeld, wat aanduidt dat er fouten zijn gemaakt door de SEC in hun aanpak van deze zaak.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Crypto gekocht? Waarom je bank er vragen over kan stellen
Crypto gekocht? Waarom je bank er vragen over kan stellen
justin sun wil bitcoins redden van duitse overheid
Duitsland sluit 47 cryptobeurzen vanwege illegale activiteiten
Advertentie