Foto: Matej Kastelic/Shutterstock
Crypto wordt steeds meer mainstream, en nu lijkt het zelfs de meningen van politici te beïnvloeden. Dat schrijft Financial Times. Politici hebben stemmen te winnen als ze zich positief uitlaten over cryptocurrency, en steeds vaker doen ze dat ook. Het zou de vooravond van grootschalige adoptie kunnen betekenen.
Politici nu positief over crypto
Onlangs schreven we over de Minister van Financiën in de Verenigde Staten, Janet Yellen. Zij was voorheen altijd erg negatief over cryptocurrencies, maar afgelopen week heeft ze zich zowaar positief uitgelaten over de activaklasse. Ze zei naast dat de cryptowereld niet alleen vol met risico’s zit, maar ook met kansen. Het is haar doel om ‘technologie-neutrale innovatie’ te stimuleren.
Financial Times bevestigt dat Yellen niet de enige meer is. Ook de Minister van Financiële diensten in Australië, Jane Hume, verklaarde dat gunstige crypto-regulatie gunstig is voor het land. Er wordt ook gewerkt aan een framework voor de nieuwe assetklasse. Deze regulaties moeten het veiliger maken om in digitale activa te handelen en om ze vast te houden, alhoewel het niet duidelijk is wat dit precies inhoudt. Vermoedelijk gaat het over licenties voor instituten om cryptocurrencies te mogen verhandelen, en mogelijk om belastingmaatregelen.
Hume verklaarde dat crypto voor duizenden nieuwe banen kan zorgen. Gunstige regulaties zijn dus belangrijk. De Australische oppositiepartij (de Labor Party) kan volgens haar de assetklasse volledig verbieden. Ze probeert duidelijk nieuwe stemmers naar haar toe te trekken.
In Zuid-Korea klinken dezelfde geluiden. Dat land heeft zelfs een nieuwe president gekregen die cryptovaluta bewust een onderdeel van de presidentscampagne heeft gemaakt. Yoon Suk-Yeol, de nieuwe president, wil crypto dereguleren en net zo ‘veilig’ als aandelen maken. Dat zal weinig te maken hebben met volatiliteit, eerder met het voorkomen van scams.
Analisten zien ook een verschuiving
Crypto Insiders was niet de enige die de grote veranderingen in sentiment bij politici zag veranderen. Het viel Cathie Wood van ARK Invest ook op, en ook volgens haar betekent dit dat politici actief crypto-kopers aan willen trekken. Zelfs Janet Yellen zou hier dus onder kunnen vallen, die haar houding heel voorzichtig en langzaam 180 graden om lijkt te draaien.
Toch is de politiek in Nederland en België erg stil over cryptovaluta en blockchain. Het onderwerp wordt bijna niet genoemd in de politiek. Nederland heeft zelfs de minste crypto-eigenaren van West-Europa, zo bleek uit een recent onderzoek. Wel zijn zowel Nederland als België thuis voor een mooi aantal crypto-bedrijven.