Nick de Jong Nick de Jong
4 min. leestijd

Crypto als wapen: Rusland’s nieuwe strategie tegen sancties

Russische crypto-exchanges testen Bitcoin voor internationale handel

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
rusland-crypto-poetin-CBDC

Foto: Shutterstock/Ps.INL

Vrij snel na de start van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, besloten onder andere de Verenigde Staten en de Europese Unie om allerlei sancties op te leggen tegen de Russen. Deze maatregelen waren vooral gericht op het economisch ‘straffen’ van het land. Uit een rapportage van afgelopen vrijdag is gebleken dat de Russen proberen om de sancties te omzeilen door gebruik te maken van onder andere cryptocurrencies.

Crypto steeds meer mainstream: VS houdt eerste hoorzitting over DeFi
Crypto steeds meer mainstream: VS houdt eerste hoorzitting over DeFi

Nieuwe financiële infrastructuur in Rusland

Op 5 september deelde het blockchain analyse bedrijf Chainalysis, dat de centrale bank van Rusland (CBR) zich momenteel druk bezighoudt met het opzetten van een nieuw financiële infrastructuur. Waarbij cryptocurrencies worden gebruikt voor de internationale handel en om sancties te omzeilen.

Een van de aanwijzingen hiervoor is de recente wetgeving die door het nationale parlement is goedgekeurd. Hiermee wordt het minen van crypto’s legaal en mogen cryptocurrencies gebruikt worden voor internationale betalingen. De nieuwe wetgeving is al op 8 augustus door de huidige president Vladimir Poetin getekend. Waardoor de eerste oefenronde deze maand al zal beginnen. Chainalysis ziet de keuze ook als een manier om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar verder te minimaliseren. Dit is een doel wat het land al lange tijd voor ogen heeft.

Advertisement

Internationale crypto betaling getest

Tijdens de testronden zal de nationale bank betalingen over de grens uitvoeren met cryptocurrencies, waaronder hun eigen digitale valuta, de CBDC. Dit is een digitale roebel, die zij willen lanceren in het komende jaar. 

In het rapport is ook te lezen dat de nieuwe weg ook extra mogelijkheden oplevert voor Russische bedrijven. Zo zal het voor hen ook toegestaan zijn om internationale handel te financieren met cryptocurrencies. 

De betalingen zouden moeten worden uitgevoerd door de gecentraliseerde crypto exchanges in Rusland. Enkele hiervan zijn momenteel gevestigd in het Moscow International Business Center en zullen dus een rol spelen bij het omzeilen van de Westerse sancties. Hoewel het gebruik van cryptocurrencies het werk van onderzoekers lastiger maakt, is de keerzijde van de munt ook dat alle transacties terug te vinden zijn. Waardoor de tactische keuze van het land om de sancties te omzeilen ook te volgen zullen zijn.

SEC jaagt cryptobedrijven op met 3000% meer handhavingsacties in 2024
SEC jaagt cryptobedrijven op met 3000% meer handhavingsacties in 2024

BRICS en SPFS initiatief nog in ontwikkeling

Rusland probeert al langer om sancties te omzeilen. Zo zijn zij druk doende met het oprichten van de BRICS community. Een groep landen die zullen gaan samenwerken op verschillende gebieden. Deze groep wil een eigen stablecoin gaan lanceren, die volledig gedekt is door goud.

Nadat het land eerder werd uitgesloten van het wereldwijde betaalsysteem SWIFT, heeft het ook een eigen betaalsysteem opgezet onder de naam Financial Messaging System of the Central Bank of Russia (SPFS). Echter wil dit initiatief nog niet helemaal van de grond komen, doordat andere landen het systeem nog niet gebruiken.

Maar waar blijft die crypto bullrun nou?

In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt? Luister en volg onze podcast om up-to-date te blijven.

Nederlanders krijgen in september €10 gratis crypto en handelen gratis

Ben je klaar om de fascinerende wereld van cryptocurrencies te ontdekken? Of overweeg je een investering in Bitcoin of andere crypto? Dit is je kans!

Crypto Insiders heeft een samenwerking met Bitvavo gesloten, exclusief voor onze lezers. Zo werkt het:

  1. Maak nu gratis een Bitvavo-account aan via onderstaande link
  2. Ontvang direct €10 crypto naar keuze cadeau
  3. Geniet van 7 dagen gratis handelen tot wel €10.000 aan transacties

Een ideaal startschot om laagdrempelig en makkelijk de cryptomarkt te verkennen. Of je nu een beginner bent of een ervaren trader, deze kans wil je meepakken.

Bekijken en meepakken

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie