Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Crypto als sluiproute: Russische topman tart EU-sancties

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto als sluiproute: Russische topman tart EU-sancties

Foto: rarrarorro/Shutterstock

De Europese Unie en Rusland hebben al sinds de Russische inval in Oekraïne flinke ruzie. Als tegenreactie legde de EU Rusland strenge sancties op, maar nu wekt één Rus de vraag hoe goed deze maatregelen werken. Een bekende Russische topman heeft namelijk voor 15 miljoen Britse pond aan crypto-aandelen weten te verkopen.

Telegram zwicht en offert privacy op na arrestatie CEO: de gevolgen
Telegram zwicht en offert privacy op na arrestatie CEO: de gevolgen

Russische bankier had Britse crypto aandelen

Dat schrijft The Guardian. De Rus Mikhail Klyukin is bekend van zijn rol als bestuurslid van het Russische Sovcombank. Daarom staat hij op de sanctielijst van de Verenigde Staten, waar ook het Verenigd Koninkrijk zich aan houdt. Deze sancties gelden al sinds het begin van de oorlog, maar Klyukin heeft toch maar liefst crypto-aandelen ter waarde van 15 miljoen Britse pond weten te verkopen.

Hij bezat 2% van de crypto-custodian Copper Technologies, dat gevestigd is in Londen. Aan het hoofd van dit bedrijf staat nota bene de Britse voormalig Minister van Financiën, Philip Hammond. The Guardian vindt het opvallend dat Klyukin alsnog zo lang dit aandeel wist te behouden. Hij heeft namelijk verkocht in mei van 2022, terwijl in maart 2022 de regeling al ingesteld werd. Vrijwel direct daarna werden de activa van Russen op de sanctielijst bevroren. De topman had dus toch de mogelijkheid om te verkopen.

Maar hier blijft het niet bij. Copper liet de 46-jarige topman na de verkoop toe om de 15 miljoen pond te verkopen voor cryptocurrencies, die daarna naar een wallet van Klyukin zijn verstuurd. Het is niet duidelijk of hij deze activa nog steeds bezit en wat de huidige waarde is. Volgens The Guardian kon de verkoop zich voltrekken doordat er geen Amerikaanse dollars aan te pas kwamen. Daardoor hadden de Verenigde Staten niet door dat er een illegale verkoop plaatsvond.

Advertentie

Sancties gelden nog steeds

De in 2022 ingestelde sancties golden bovendien niet alleen voor traditionele activa zoals aandelen, maar ook voor cryptocurrencies. Die hebben het traditionele financiële systeem en dus banken niet nodig, daarom is het opleggen van deze sancties iets ingewikkelder.

De Russische staat en Russische huurlingen hebben dan ook handig gebruik gemaakt van crypto en blockchain om de oorlog te financieren. Transacties kan de EU wel zien, maar niet altijd onmogelijk maken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bitvavo telt af: minder dan 24 uur tot nieuwe munt, deelt gratis crypto uit
Bitvavo telt af: minder dan 24 uur tot nieuwe munt, deelt gratis crypto uit
Gevallen cryptokoning 'helpt' omstreden rapper Diddy
Gevallen cryptokoning ‘helpt’ omstreden rapper Diddy
Crypto oplichters grijpen hun kans na Lancering PayPal stablecoin
PayPal zet grote stap: crypto nu beschikbaar voor VS-bedrijven
Advertentie