Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock
De stijgende populariteit van cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) trekt inmiddels de aandacht van institutionele investeerders, maar ook steeds meer die van regelgevers en toezichthouders.
Volgens Stefan Ingves, president van Riksbank, de centrale bank van Zweden, zal het niet lang meer duren voordat overheden crypto gaan reguleren door deze stijgende populariteit. Dat zei de centrale bank president onlangs in een interview, meldt Bloomberg op 1 juni:
Regulations are likely coming to Bitcoin and other cryptos, a central banker says https://t.co/MpKHmm5Cvd via @crypto
— Bloomberg Crypto (@crypto) June 1, 2021
“Als iets groot genoeg wordt, spelen zaken als consumentenbelangen en het witwassen van geld een rol. Er is dus goede reden om aan te nemen dat regulering zal plaatsvinden.”
Aldus Ingves. Momenteel lijken veel overheden moeite te hebben met het vraagstuk hoe ze deze opkomende markt moeten reguleren. In de meeste landen is het handelen in crypto legaal en in landen waar strenger wordt opgetreden, lijkt het gebruikers alleen maar uit het zicht te drijven.
De landen die over het algemeen strenge regelgeving hanteren lijken dezelfde landen te zijn die het verst voorlopen met de ontwikkeling van een eigen crypto in de vorm van een nationale digitale valuta: een zogeheten central bank digital currency (CBDC).
Zweden loopt, net als China, voorop in zijn inspanningen om een dergelijke CBDC te ontwikkelen. De landen bereiden zich voor op de verdwijning van contant geld en proberen te zorgen dat deze leegte niet door crypto worden gevuld. Ingves schat dat Zweden over ongeveer vijf jaar een e-kroon zal lanceren.
Asa Lindhagen, de Zweedse minister van Financiële Markten, meldt dat Zweden al bezig is met het aanscherpen van regels voor cryptocurrency-exchanges. Ingves zegt dat regulering van crypto “waarschijnlijk op verschillende momenten in verschillende gebieden zal komen.” Lindhagen benadrukt dat het aanpakken van witwaspraktijken internationale samenwerking vergt.
Uit een onderzoek van Chainalysis kwam naar buiten dat minder dan 1% van alle transacties in crypto gebruikt wordt voor illegale activiteiten.