Foto: Ink Drop/Shutterstock
Hoewel de schattingen uiteenlopen is Nigeria ongetwijfeld een van de landen die wereldwijd voorop loopt in de adoptie van crypto. De Nigeriaanse regering wil deze trend doorzetten en keurde op 3 mei een nieuw officieel blockchain beleid goed. Het beleid moet duidelijke regelgeving vaststellen voor de industrie en een strategie voor de ontwikkeling van de opkomende blockchain sector in het land uiteenzetten. Dit werd bekendgemaakt in een persbericht op Twitter:
PRESS STATEMENT
FEDERAL GOVERNMENT APPROVES NATIONAL BLOCKCHAIN POLICY FOR NIGERIA
The Federal Executive Council approved the National Blockchain Policy for Nigeria during its meeting today, the 3rd of May, 2023. This followed the presentation of a memo by the Honourable… pic.twitter.com/CE7UrAKfjI
— Fed. Min. of Comms, Innovation & Digital Economy (@FMCIDENigeria) May 3, 2023
Crypto is populair in Nigeria
Volgens een onderzoek uit februari gebruikt 45 procent van de Nigeriaanse bevolking crypto. Dat zijn bijna 100 miljoen mensen. Zowel procentueel als in aantal loopt het Afrikaanse land voorop in de crypto adoptie. Het officiële blockchain beleid moet meer duidelijkheid verschaffen over de industrie en de mogelijkheden vergroten voor het land om te profiteren van de opkomende crypto sector.
Het beleidsplan is klaarblijkelijk geïnspireerd door een recent onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC). Het onderzoek speculeert dat de totale waarde van de crypto sector in 2030 1,76 biljoen dollar kan vertegenwoordigen. Dit zou 1,4 procent van het wereldwijde GDP zijn.
Nigeria springt op de cryptotrein
De Nigeriaanse overheid lijkt deze trein niet te willen missen. Een conceptplan in 2020 wees al op het belang van een crypto beleid. Blockchain technologie kan “de ontwikkeling van de Nigeriaanse digitale economie faciliteren”, luidde het concept destijds.
In praktijk moet het beleid, zoals gezegd, een duidelijke strategie voor de ontwikkeling van de Nigeriaanse crypto sector betekenen en blockchain bedrijven een duwtje in de rug te geven. Ook zullen er campagnes worden opgezet om mensen in te lichten over blockchain.
Hoewel Nigeria dus duidelijk pro-blockchain is, betekent dit niet dat het volk ook alle vrijheid krijgt in cryptoland. Vooralsnog is er namelijk een verbod op crypto in het West-Afrikaanse land. Zo kunnen Nigerianen geen gebruik maken van crypto exchanges. Of het gloednieuwe Nigeriaanse blockchain beleid hier verandering in zal brengen, is momenteel niet bekend.