Tim Kamp Tim Kamp
2 min. leestijd

Criminaliteit op Zuid-Koreaanse crypto beurzen stijgt met 50%

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Estas altcoins son más populares que BTC y ETH en Corea del Sur

Foto: Nghia Khanh/Shutterstock

Het afgelopen jaar heeft Zuid-Korea een alarmerende toename gezien in verdachte transacties op crypto exchanges. Dit heeft een hoop zorgen doen rijzen over de noodzaak van strengere regelgeving.

Bitcoin belasting Italië schiet omhoog, beleggers vrezen crypto-exodus
Bitcoin belasting Italië schiet omhoog, beleggers vrezen crypto-exodus

Verdachte crypto transacties opsporen

De autoriteiten in Zuid-Korea zijn bezorgd over de toename van misdrijven gerelateerd aan crypto. Hieronder vallen onder meer fraude en het witwassen van geld.

De Financiële Inlichtingen Unit (FIU) heeft nu de keuze gemaakt om cryptobedrijven actief aan te moedigen om alle verdachte transacties te melden. Onder verdacht verstaat het FIU transacties die mogelijk verband houden met het witwassen van geld en illegale “buitenlandse valutatransacties.”

De toenemende zorg over crypto-gerelateerde criminaliteit heeft ertoe geleid dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten actie ondernemen om deze kwestie aan te pakken. Toezichthouders in Zuid-Korea hebben maatregelen aangekondigd om verdachte transacties nauwlettend te volgen. Ook willen zij strengere controles uitvoeren op crypto-exchanges.

De financiële autoriteiten van het land werken aan de ontwikkeling van een nieuw systeem dat onmiddellijk verdachte transacties kan opschorten. De FIU spreekt van een “virtueel activa-analysesysteem.” Hierin worden transactiedetails “complexe bewegingspaden gevolgd en geanalyseerd.”

Zuid-Koreaanse cryptovalutabeurzen zijn in 2023 bij meer dan 6.000 verdachte transacties betrokkenen geweest. Volgens de FIU hebben lokale cryptobeurzen in het afgelopen jaar 49% meer verdachte transacties gemeld dan in 2022.

Het plan wat deze recente stijging zou moeten bestrijden, werd op 14 februari gepubliceerd. In het actieplan van de FIU staan de meest strategische initiatieven gedeeld om toezicht te kunnen houden op de gehele markt van cryptocurrencies. Hierdoor hebben lokale cryptobeurzen in 2023 welgeteld 16.076 meldingen gedaan. Dit aantal was het jaar ervoor nog maar 10.797. In dezelfde periode is het totale aantal verdachte transacties met 10,2% gestegen.

Advertisement

Uitbreidingsplannen om crypto criminaliteit tegen te gaan

De instantie die financiële informatie controleert, rapporteerde een aanzienlijke stijging van 90% in het aantal vermoedelijke misdrijven met cryptovaluta. Deze meldingen werden overgedragen aan de rechtshandhavingsinstanties voor onderzoek gedurende een jaar. Er zijn echter geen details vrijgegeven over deze meldingen. Dit heeft alles te maken met de wet op gespecificeerde financiële informatie, de Specified Financial Information Act.

Bovendien is het niet duidelijk of deze meldingen afkomstig zijn van digitale valutabeurzen, zoals bij verdachte transacties. Wel heeft het bekendgemaakt het team, bestaand uit 100 werknemers, te willen uitbreiden. Door de nodige opleiding en training aan te bieden wilt de FIU het team versterken, om in de toekomst de cryptocriminelen tegen te gaan.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
bitcoin cadeau amsterdam
Duizenden Nederlanders ontvangen deze week gratis bitcoin
Man zoekt 8.000 bitcoins op vuilnisbelt, klaagt overheid aan
Man gooit per ongeluk €500 miljoen aan bitcoin weg, klaagt gemeente aan
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt', zegt voorzitter crypto-waakhond
‘Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt’, zegt voorzitter crypto-waakhond
Bitcoin belasting Italië schiet omhoog, beleggers vrezen crypto-exodus
Bitcoin belasting Italië schiet omhoog, beleggers vrezen crypto-exodus
Lid van crypto-waakhond: 'we hebben dit volledig verkeerd aangepakt'
Lid van crypto-waakhond: ‘we hebben dit volledig verkeerd aangepakt’
Advertentie