Foto: ronstik/Shutterstock
Wellicht heb je wel eens gehoord van het beruchte “Coinbase effect.” Als deze grote Amerikaanse cryptocurrency exchange een nieuwe crypto noteert, of aankondigt dat te doen, kan de koers hard stijgen.
Echter hebben we in het verleden vaker gezien dat deze crypto al hard begonnen te stijgen nog enkele dagen voordat Coinbase de notering aankondigde. De bitcoin (BTC) en altcoin beurs werd daarom vaker beschuldigd van insider trading, of handel met voorkennis. Dat is natuurlijk illegaal en Coinbase had dit altijd stellig ontkent.
Coinbase topman opgepakt voor insider trading
De openbaar aanklagers van New York hebben echter gisteren een topman van Coinbase opgepakt die wordt verdacht van insider trading. Ishan Wahi zou informatie hebben doorgespeeld naar zijn broer en vriend zodat zij crypto konden kopen kort voordat de tokens werden genoteerd. Het is de allereerste rechtszaak ooit omtrent insider trading met crypto:
Three charged in first ever cryptocurrency insider trading tipping scheme https://t.co/cdTcwQQOau
— US Attorney SDNY (@SDNYnews) July 21, 2022
Het drietal zou naar schatting maar liefst $1,5 miljoen verdiend hebben met 25 verschillende crypto. Wahi probeerde gisteren nog te vluchten, maar agenten hadden hem onderschept op het vliegveld. De openbaar aanklager zegt:
“De aanklachten van vandaag zijn een verdere herinnering dat Web3 geen wetvrije zone is. Onze boodschap met deze beschuldigingen is duidelijk: fraude is fraude is fraude, of het nu op de blockchain of op Wall Street gebeurt.”
SEC bestempelt 9 cryptomunten als “securities”
Ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt de oud-werknemer van fraude.
Opvallend is dat de SEC zegt dat 9 van de 25 crypto, die met voorkennis werden verhandeld, eigenlijk securities, oftewel effecten, zijn. Het gaan dan om amp (AMP), powerledger (POWR), lcx (LCX), kromatika (KROM), rally (RLY), derivaDEX (DDX), xyo (XYO), rari governance token (RGT) en dfx finance (DFX).
Dat voorspelt mogelijk weinig goeds voor deze crypto. Ripple (XRP) zit sinds eind 2020 met de SEC in een rechtszaak verwikkeld hierover.
Ondertussen valt het deze Twitteraar op dat Coinbase de naam van de fraudeur verwijdert uit artikelen op zijn website:
lol coinbase edited his name out of the blogpost pic.twitter.com/h9QssRwoc3
— edgar (@0xEdgar) July 21, 2022