Foto: Lee Yiu Tung/Shutterstock
Het is geen geheim dat de Chinese overheid niet bepaald fan is van crypto. Vorig jaar verbood de overheid het om cryptocurrencies te minen en te verhandelen, waardoor het voor Chinezen moeilijk is om überhaupt op veilige wijze crypto te bezitten. In Hongkong is de situatie echter anders, en de Chinese overheid ziet dit ook. Chinese staatsbanken laten crypto-bedrijven in Hongkong zelfs rekeningen openen.
Chinese banken helpen crypto bedrijven
Ook is het algemeen bekend dat de Chinese overheid een grote vinger in de pap heeft bij de regering van Hongkong. Het eiland ligt op de drempel van het Chinese vasteland, en de regering van Xi zou niets liever willen dan dat het officieel onderdeel zou worden van China.
Naast de Chinese regering hebben ook Chinese bedrijven doorgaans veel invloed in Hongkong. Chinese banken die zich in Hongkong hebben gevestigd zijn gewoon in staat om zich bezig te houden met de crypto-industrie.
Dat schrijft The Wall Street Journal. De Verenigde Staten zijn veel strenger geworden op Amerikaanse banken die bedrijven in de crypto-sector bedienen nadat het Amerikaanse bankensysteem in de knel kwam. Het gevolg was dat Amerikaanse banken in Hongkong ook ‘nee’ begonnen te zeggen tegen crypto-bedrijven.
Hongkong is een belangrijke ‘hub’ voor de crypto-industrie, en de Amerikaanse banken hebben een vacuüm achtergelaten. Het blijkt dat Chinese banken deze graag opvullen, ondanks dat dit op het Chinese vasteland niet had gemogen. Zo houdt de Bank of Communications al gesprekken met crypto-bedrijven die accounts willen bij de Chinese staatsbank.
Hetzelfde geldt voor ZA Bank, Hongkongs grootste virtuele bank die eigendom is van het Chinese verzekeringsbedrijf ZhongAn. Klanten van crypto exchanges kunnen via deze bedrijven geld storten in Hongkong dollars (HKD), Chinese yuan (CNY) en Amerikaanse dollars (USD)
China wél fan van blockchain
Ondanks dat de Chinese staat geen voorstander is van open-source cryptocurrencies is het wél voorstander van blockchain. Sterker nog, een enorm deel van alle blockchain-gerelateerde patenten blijkt uit China te komen. Ook gebruiken veel bedrijven op het Chinese vasteland steeds vaker blockchain-technologie, bijvoorbeeld om de herkomst van voedsel in kaart te brengen.