De Chinese overheid heeft beleid goedgekeurd waarmee blockchain-bedrijven onder andere worden verplicht de identiteiten van hun gebruikers te registreren. Hierdoor kunnen de gebruikers niet meer rekenen op de anonimiteit die de technologie biedt.
China heeft al meerdere stappen ondernomen om meer controle te krijgen over de blockchain- en cryptocurrency-industrie. De Cyberspace Administration of China (CAC) keurde derhalve beleid goed waarmee het onder andere toegang tot alle data op een blockchain kan krijgen en de data mag censureren.
Het beleid gaat op 15 februari van kracht en verplicht ook alle blockchain-bedrijven om hun gebruikers te registreren middels een persoonsnummer of telefoonnummer. Doen de bedrijven dit niet, dan worden er boetes opgelegd.
Volgens de CAC zorgt het beleid voor “een gezonde ontwikkeling van de blockchain-industrie in China”. Ondanks het feit dat anonimiteit een van de fundamenten van blockchain-technologie is, zei de CAC:
De ontwikkeling van blockchain-technologie heeft mooie kansen opgeleverd voor de economie en de samenleving van China. Maar ondertussen wordt het ook door criminelen gebruikt om illegale informatie op te slaan en te verspreiden.
De autoriteit zal alle content die volgens haar “een gevaar voor de binnenlandse veiligheid” vormt, censureren. Wanneer bedrijven of gebruikers toch dergelijke content verspreiden, dan wordt een boete van tussen de €2.600 en €3.800 opgelegd.
China blijft de druk op de industrie opvoeren. In 2017 verbood het land ICO’s en de handel in cryptocurrencies. De Chinese overheid blijft echter positief over de technologie achter cryptocurrencies en stimuleert daarom onderzoek naar blockchain-technologie in het land.