Foto: Gorodenkoff/Shutterstock
Al sinds de onthulling is OpenAI’s ChatGPT één van de grootste ontwikkelingen van het jaar. Ineens is de angst dat Artificial Intelligence (AI) alle banen onnodig zal maken. Maar een Amerikaanse rechter vindt de slimme chatbot maar niets. ChatGPT is door een advocaat namelijk gebruikt in een rechtszaak, maar dat leidde tot verkeerde conclusies.
ChatGPT levert foutieve informatie
Dat blijkt uit door CourtListener gepubliceerde documenten van een rechtszaak tussen de Colombiaanse vliegtuigmaatschappij Avianca Airlines en aanklager Robert Mata. Laatstgenoemde huurde het New Yorkse advocatenkantoor Levidow, Levidow & Oberman in om een probleem met het Colombiaanse bedrijf in de rechtszaal op te lossen.
Het is geen geheim dat rechtszaken tijdrovend en moeilijk zijn, AI kan daar in principe dus mooi een handje mee helpen. Dat dacht Steven Schwartz, een advocaat van dit advocatenkantoor, ook. Hij vroeg aan ChatGPT over zes verschillende rechtszaken die leken op de zaak in kwestie, waaronder over ‘Varghese v. China South Airlines’. Maar dit bleek helemaal geen echte rechtszaak te zijn geweest. Wel blijkt dat deze zaak is gebaseerd op een zaak die wél echt was. De zaaknummers zouden door de chatbot verkeerd zijn geciteerd.
Toch bleef het hier niet bij. Zo zouden er zelfs complete uitspraken van de rechter zijn bedacht, met niet-bestaande citaten en niet-bestaande citeringen van details uit de rechtszaak. Het is niet duidelijk Of ChatGPT deze details zelf heeft bedacht of deze uit niet nader gespecificeerde bronnen heeft gehaald.
Schwartz zegt in het document spijt te hebben van de beslissing om ChatGPT te gebruiken. Hij wist niet dat het AI-model het soms niet bij het rechte eind kan hebben.
Grens AI en crypto steeds vager
Toch gaan de ontwikkelingen met Artificial Intelligence erg hard. Inmiddels beginnen AI en blockchain zelfs al samen te smelten. Zo kun je ChatGPT vragen over real-time informatie afkomstig van Solana (SOL). Ook meent Circle-CEO dat AI-bots al zelfstandig handelen in USDC.
Toch zijn er ook mensen die minder blij worden van de vooruitgang. Zo vindt een prominente AI-onderzoeker en voormalig Google-medewerker de techniek erg gevaarlijk. Zelfs OpenAI-CEO Sam Altman heeft de Amerikaanse overheid gewaarschuwd voor de risico’s.
Afgaande op deze situatie in de rechtszaal kunnen we dus aannemen dat onze kunstmatige opperheersers nog niet helemaal klaar zijn om de wereld over te nemen. We kunnen dus nog wel een tijdje met een gerust hart gaan slapen.