Foto: Shutterstock/Skorzewiak
Overheden worden langzamerhand steeds voorzichtiger met stablecoins. Ondertussen wordt het banken wel heet onder de voeten. Een topman van United Texas Bank vindt dat alleen banken deze tokens uit mogen geven.
Banken willen stablecoin-monopolie
Dat verklaarde Scott Beck, de CEO van de bank. Hij sprak volgens Cointelegraph vrijdag tijdens de Blockchain Matters-hoorzitting van Texas Work Group in Austin. Hij denkt dat het uitgeven van stablecoins beperkt moet blijven tot commerciële banken die daar de juiste licenties voor hebben.
Partijen zoals Binance, Circle en Paxos zijn op dit moment ook toegestaan om stablecoins uit te geven, maar deze bedrijven zijn uiteraard geen banken. Toch kunnen ze in principe ‘geld’ verstrekken in de vorm van deze stablecoins. Normaal gesproken waren alleen banken met de juiste (en dure) licenties wettelijk in staat om geld te verstrekken.
Een groot verschil is dat sommige stablecoin-uitgevers minimaal één keer de marktwaarde van de token dekken met onderpand, terwijl banken over het algemeen meerdere keren de deposito’s van klanten uitlenen. Toch is de afgelopen maanden vaak genoeg gebleken dat er nog erg veel risico in de stablecoin-markt aanwezig is.
Beck antwoordde op een vraag van betalingverwerker MoneyGram dat stablecoin-uitgevers activa beheren als non-banken, waarmee ze eigenlijk deposito’s uit de bankenindustrie trekken. Deze bedrijven concurreren daardoor direct met banken terwijl ze ondertussen niet aan dezelfde strenge regulaties hoeven te voldoen.
Overheden worden wakker
De afgelopen maanden waren voor regulatoren een stevige wake-up-call. Ze zien nu door de verschillende stablecoin-fiasco’s in dat er veel risico’s in het concept zitten en dat het goed gereguleerd moet worden. Daardoor wordt de regulatie langzamerhand steeds strenger.
Tegelijkertijd lijken sommige instituten er wel brood in te zien. Zo vindt de Federal Reserve dat stablecoins in ieder geval mogen blijven als ze goed gereguleerd worden. Dat is met name een probleem voor kleinere banken. Tegelijkertijd wil de Europese Centrale Bank (ECB) voorkomen dat stablecoins te groot worden – de meningen zijn dus niet overal hetzelfde.