Foto: ilolab/Shutterstock
Centrale banken waren decennia lang onder de meest invloedrijke instituten die een land had, maar inmiddels begint zelfs hun macht te vervagen.
Dat is geen uitspraak van uw redacteur van dienst, maar van één van de meest invloedrijke centrale bankiers van Europa. Centrale banken zouden daarom central bank digital currencies (CBDC’s) moeten omarmen.
Centrale bankier wil snel CBDC’s en blockchain doorvoeren
Bloomberg woonde op maandag de Innovation Summit van de Bank for International Settlements (BIS) bij en citeert een opmerking van Bundesbank-directeur Joachim Nagel.
Hij is ook een bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) en heeft ongetwijfeld erg veel invloed in Europa. Hij verklaarde dat hij niet zeker weet of het ‘bedrijfsmodel’ van centrale banken in de toekomst nog wel levensvatbaar zal zijn.
“Als je me 20 jaar geleden had gevraagd of het bedrijfsmodel van een centrale bank te vernietigen is, had ik nee gezegd. Nu weet ik het niet zo zeker meer, en dat is de reden waarom we [op deze conferentie] zijn. We moeten ons bedrijfsmodel verbeteren. En [blockchain-technologie] is hier een middel voor, een gereedschap waarmee we ons doel kunnen bereiken,” aldus Joachim Nagel, ECB-bestuurslid en directeur van de Duitse centrale bank.
De topman suggereert in feite dat blockchain-technologie en cryptocurrencies ervoor kunnen zorgen dat de fiatvaluta van centrale banken hun nut verliezen. Blockchain is de technologie achter meeste cryptovaluta.
Francois Villeroy de Galhau, de Franse bestuursvoorzitter van de BIS, benadrukt dat centrale banken een anker zijn voor het financiële systeem. Vroeg of laat zouden zij een digitale fiatvaluta nodig hebben om financiële stabiliteit te behouden.
Centrale banken moeten volgens hem zowel een ‘retail-CBDC’ voor de reële economie als een ‘wholesale-CBDC’ voor transacties tussen financiële instituten overwegen. Laatstgenoemde begint volgens de conferentiegangers zelfs in populariteit toe te nemen; er zijn nu meer experimenten voor wholesale-CBDC’s dan de CBDC-projecten voor de reguliere economie.
Volgens Nagel zouden centrale banken ook sneller moeten zijn met het invoeren van CBDC’s.
Voor- en tegenstanders van CBDC’s
Digitale fiat-valuta zijn inmiddels al meerdere jaren een enorm discussiepunt. De meeste overheidsinstituten lijken er voor open te staan, ze kunnen bijvoorbeeld bank runs voorkomen en dus de financiële stabiliteit waarborgen.
Tegelijkertijd zien sommige leden van het Europees Parlement niet het nut van de ‘nieuwe’ digitale euro – het huidige financiële systeem werkt volgens hen immers prima.