Foto: SkazovD/Shutterstock
Blockchain is één van de grootste technologische ontwikkelingen geweest van de afgelopen jaren, maar net als elke andere nieuwe techniek komt dit niet zonder risico’s. De Federal Reserve onderzoek gedaan naar de risico’s die cryptocurrencies in de toekomst kunnen vormen.
Waarschuwing voor gebrekkige regulatie
In het onderzoek ‘Decentralized Finance (DeFi): Transformative Potential & Associated Risks’ zet de Amerikaanse centrale bank uiteen hoe Decentralized Finance (DeFi) maar ook ‘CeFi’ in de toekomst nog steeds een groot risico kan vormen. Bedrijven in crypto-activa handelen maar geen traditionele financiële instituten zijn vallen onder de categorie Centralized Finance (CeFi). De afgelopen maanden is een flink aantal van dit soort bedrijven failliet gegaan doordat tegenpartijen met wie deze partijen handelden failliet gingen.
Het instituut blijkt ondanks dat het erg conservatief is uitstekend door te hebben hoe de markt werkt. De Fed beschrijft uitgebreid de processen waar blockchain en crypto-handelsplatformen op gebaseerd zijn.
Het zet verder op een rijtje wat de verschillende soorten risico’s zijn; het risico van derde partijen met financiële problemen, aanvallen op blockchains, een gebrekkige liquiditeit, risico’s die door regulatoren worden veroorzaakt en ‘oracle-risico’s’. Laatstgenoemde houdt in dat externe dataproviders niet accuraat genoeg zijn en de markt daardoor misinformatie voeren. Eigenlijk waarschuwt het instituut voor meer risico’s als de markt niet goed gereguleerd wordt.
Nog steeds nadruk op stablecoin crypto
Een tweede onderzoek ‘The Financial Stability Implications of Digital Assets’ gaat dieper in op specifieke aspecten van de crypto-industrie en zelfs op specifieke activa. Zo beschrijft het de marktwaarde van bepaalde coins, zoals stablecoins, en zet dit af op het risico.
Terra’s UST en MakerDAO’s DAI plaatst het weliswaar in het decentrale kamp, maar het vindt deze tokens ook risicovoller. Tethers USDT is iets minder risicovol. USDC is het meest veilig dankzij kwalitatief goed en genoeg onderpand. Ook noemt het dat sommige banken de deposito’s van stablecoin-uitgevers vasthouden die de uitgevers aanhouden als onderpand. Daarnaast hebben banken mogelijk tot 1,5% van hun balans geïnvesteerd in crypto-bedrijven.