De Bank of International Settlements (BIS), dat met 600 leden de centrale banken van 60 landen vertegenwoordigt, heeft een rapport uitgebracht waarbij het aandringt om Central Bank Digital Currencies (CBDC) te ontwikkelen wegens de verspreiding van het coronavirus via cash of in het contact komen met pinapparaten.
Volgens het rapport is er een negatieve verandering in de houding van consumenten over het gebruik van contant geld zichtbaar als oorzaak van de waarschuwing van de World Health Organisation (WHO) over de verspreiding van het virus via briefgeld.
Hoewel de BIS eveneens bezorgd is, stellen zij dat het risico van een verspreiding nog groter is door het gebruiken van pinapparaten.
Wetenschappelijk bewijs suggereert dat de kans op verspreiding via bankbiljetten laag is in vergelijking met andere vaak aangeraakte objecten, zoals pinapparaten of het invoeren van pincodes.
In de vorige tijden van crises steeg de vraag naar contant geld aangezien consumenten opzoek gingen naar stabiliteit dat vaak niet te vinden was bij banken. Hoewel de BIS een recente toename van de geldcirculatie in de VS constateert, merkt het rapport op dat de huidige gegevens van geldopnames in het Verenigd Koninkrijk nog geen uniform beeld geven.
Op middellange termijn voorspelt het rapport dat de uitbraak “kan leiden tot zowel een grotere voorzorg in het bezit van contant geld door consumenten als een structurele toename van het gebruik van mobiele, kaart- en online betalingen.”
BIS verwacht dat het huidige klimaat ertoe zou kunnen leiden dat door centrale banken geëxploiteerde betalingsinfrastructuren zoals CBDC’s snel aan belang winnen. Het rapport benadrukt wel dat CBDC’s bestand moeten zijn tegen een groot aantal variërende crises waaronder pandemieën en cyberaanvallen
Ondanks het pleiten voor een digitale valuta van de centrale bank, waarschuwt de BIS dat afstand nemen van contant geld als een algemeen geaccepteerd betaalmiddel een kloof tussen de betalingen kan openen tussen degenen met toegang tot digitale betaling en degenen zonder, met een ernstige impact op bankloze en oudere consumenten.
Vrijdag 10 april om 20:00 uur organiseren we een Ask Me Anything (AMA) sessie met David en Michiel. Stel je vragen en discussieer live met ons mee!