Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Cel geëist voor vrouw die $6 miljard crypto stal en rapcarrière begon

Heather en haar man probeerden 120.000 BTC van Bitfinex wit te wassen

Bitcoin-BTC Bitcoin Cash-BCH Bitcoin Gold-BTG more-coins-icon
s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Cel geëist voor vrouw die $6 miljard crypto stal en rapcarrière begon

Foto: AJR_photo/Shutterstock

Wanneer er cryptocurrencies worden gestolen, is het nog altijd maar de vraag of de daders gepakt kunnen worden. Doordat het blockchain netwerk alles registreert, is het spoor van de gestolen kapitalen vaak wel te herleiden. Toch is het dan nog niet altijd mogelijk om de persoon achter de wallet te vinden.

Daarnaast kan dit spoor ook heel erg beïnvloed worden door het gebruik van bijvoorbeeld ongereguleerde handelsplatformen en crypto mixers. Toch is het de openbaar aanklager in de Verenigde Staten gelukt om te achterhalen wie er achter een specifiek geval van witwassen zaten.

FIOD neemt €7 miljoen aan crypto in beslag en sluit 2 cryptobeurzen
FIOD neemt €7 miljoen aan crypto in beslag en sluit 2 cryptobeurzen

18 maanden detentie in plaats van maximale 10 jaar

De openbaar aanklager in Amerika heeft namelijk een strafrechtelijke procedure in gang gezet tegen Heather Morgan. Deze vrouw is in het land ook wel bekend onder de artiestennaam “Razzlekhan”. Zij zou volgens de aanklagers, samen met haar man, maar liefst 120.000 bitcoins (BTC) hebben witgewassen. Deze waren in 2016 gestolen door een hack op de crypto exchange Bitfinex.

Uit de ingediende aanklacht komt naar voren dat er geen maximale gevangenisstraf wordt geëist, maar slechts 18 maanden. Door de behulpzame houding van Morgan vragen zij om een mildere straf dan gewoonlijk. Daarnaast zou haar rol in het geheel ook kleiner zijn geweest dan die van haar man Ilya Lichtenstein.

Advertisement

Lichtenstein zat achter Bitfinex hack

Jarenlang had Lichtenstein een geheim, dat hij pas in 2020 deelde met Morgan. Hij gaf toen toe achter de hack op Bitfinex te zitten. De 120.000 BTC waren dus door hem gestolen. In reactie hierop drong Morgan er op aan om de digitale munten wit te wassen en zo zijn betrokkenheid te verbergen.

Toen de twee besloten de bitcoins wit te wassen, hebben zij hier meerdere middelen voor ingezet. Zo gebruikten zij ongereguleerde crypto exchanges, handelsplatformen op het darknet en crypto mixers. Bij deze laatste vorm worden de ingelegde crypto’s gemixt met andere cryptocurrencies, waardoor deze vervolgens niet meer te traceren zijn. Met een ander, kleiner deel, kocht Morgen gouden munten die zij vervolgens ergens heeft begraven. Waar deze munten liggen, is nog steeds niet duidelijk voor de autoriteiten.

In juli 2023 bekende Morgan haar rol in de witwaspraktijken en de frauduleuze handelingen. Aangezien haar aandeel dus een flink stuk kleiner was dan die van haar partner, zal de straf mogelijk ook lager uitvallen. Wanneer de rechter geen rekening houdt met het verzoek, dan kan de maximum gevangenisstraf worden opgelegd van 10 jaar.

Crypto.com klaagt SEC aan, ’50 miljoen crypto-investeerders geschaad’
Crypto.com klaagt SEC aan, '50 miljoen crypto-investeerders geschaad'

Gestolen crypto’s teruggeven

Aangezien er maar weinig van de de buit is uitgegeven, hebben de aanklagers de rechter ook gevraagd om Morgan te verplichten om de in beslag genomen crypto tegoeden terug te sturen naar Bitfinex. Op dit moment zou de bewuste wallet nog 95.000 BTC, 117.400 Bitcoin Cash (BCH), 117.400 Bitcoin Satoshi Vision (BSV) en 118.100 Bitcoin Gold (BTG) bevatten. Het totaal vertegenwoordigt op dit moment ruim 6 miljard dollar.

Momenteel staat de zitting waarin de rechter uitspraak zal doen voor Lichtenstein gepland op 14 november en is Morgan de dag erna op 15 november aan de beurt.

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Bitcoin-Kurs schießt in die Höhe – Fed senkt Zinsen überraschend um 0,5 %
Bitcoin koers krijgt steun van onverwachte economische factoren
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Ripple slaat terug en opent tegenaanval in XRP-strijd
Ripple slaat terug en opent de tegenaanval in XRP-strijd
Bitcoin onder druk nadat China op economische rem trapt
Bitcoin onder druk nadat China op de economische rem trapt
Crypto.com klaagt SEC aan, '50 miljoen crypto-investeerders geschaad'
Crypto.com klaagt SEC aan, ’50 miljoen crypto-investeerders geschaad’
Advertentie