Bruegel, een denktank uit Brussel, pleit voor regulering van cryptocurrency-exchanges op Europees niveau, evenals duidelijke regels voor initial coin offerings (ICO’s), meldt Reuters op 5 september. De denktank stuurde een verslag hierover naar verschillende vakministers van de Europese Unie (EU), ter voorbereiding van een informele bijeenkomst van leden van de Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin), dat samengesteld is uit ministers (en staatssecretarissen) van de 28 lidstaten. Deze ontmoeting zal vrijdag 7 en zaterdag 8 september plaatsvinden in Wenen.
Met duidelijke regels voor crypto-exchanges en ICO’s hoopt Bruegel volgens Reuters dat de EU controle krijgt over de bijbehorende risico’s en het potentieel van de industrie en de onderliggende blockchain-technologie weet te benutten. Tot nu toe zijn de Europese autoriteiten uitgebreide regelgeving uit de weg gegaan vanwege de relatief kleine omvang van de sector en het lage percentage van handel in Bitcoin (BTC) en de euro. De EU heeft echter wel sinds geruime tijd haar zorgen geuit over de hoge volatiliteit van de markt en de risico’s van fraude en witwaspraktijken.
Bruegel beaamt dat de virtuele aard van cryptocurrencies de ontwikkeling van regelgeving beperkt, maar stelt wel dat crypto-exchanges te maken zouden kunnen krijgen met strengere regels inzake openbaarmaking. In navolging van China zou zelfs een algeheel verbod tot de mogelijkheden behoren, aldus het rapport van de denktank. Het stelt echter wel dat er mogelijk “ruimte voor regelgevingsarbitrage” is, na het hardhandig optreden tegen crypto-activiteiten in Azie, waarbij verwezen wordt naar de naderende verhuizing van crypto-exchange Binance naar Malta, de kleinste lidstaat van de EU op basis van zowel oppervlakte als bevolking.
Ashley Fox, een Brits lid van het Europees Parlement, heeft recentelijk een ontwerpvoorstel ingediend voor het opstellen van een gemeenschappelijk norm voor ICO-regelgeving in de EU. Het voorstel maakt deel uit van een breder pakket aan nieuwe Europese wetgevingen die gericht zijn op alle crowdfundingplatforms.
‘Amerika wil bitcoin in de staatskas, waarom niet dogecoin?’