Foto: aleks333/Shutterstock
De Engelse hoogste financiële autoriteit, de Financial Conduct Authority (FCA), heeft elke exploitant van crypto geldautomaten in het land opgedragen deze machines per direct uit te zetten. Mochten zij dit niet doen dan kunnen zij een rechtszaak aan hun broek krijgen. Het verbod gaat om alle bitcoin (BTC) en andere cryptocurrency geldautomaten.
Geldautomaat ban
De FCA maakte vandaag bekend dat geldautomaten illegaal zijn in het Verenigd Koninkrijk. De wet UK Money Laundering Regulations (MLR) biedt het regelgevend raamwerk voor het verbod en mogelijke sancties bij een overtreding. Volgens de FCA voldoet geen enkele geldautomaat aan de eisen om een benodigde licentie te krijgen en dus wordt iedere geldautomaat automatisch illegaal verklaard.
“Crypto-automaten die crypto-asset uitwisselingsdiensten aanbieden in het VK moeten bij ons geregistreerd zijn en voldoen aan de Britse regelgeving inzake het witwassen van geld (MLR). Geen van de bij ons geregistreerde crypto-asset firma’s is goedgekeurd om crypto ATM-diensten aan te bieden, wat betekent dat elk van hen die in het Verenigd Koninkrijk actief is, dit illegaal doet en consumenten zouden er geen gebruik van mogen maken.”
Een grote exploitant van dergelijke geldautomaten in het VK, Gidiplus, heeft al bezwaar ingediend tegen het verbod, maar ondertussen heeft de rechtbank dit bezwaar al afgekeurd. Volgens hen kan Gidiplus geen bewijs leveren hoe zij in de toekomst geldautomaten kunnen opereren en tegelijkertijd volgens de wet kunnen handelen.
Regulatie van crypto ATM’s
Het Verenigd Koninkrijk is niet het eerste land dat hard uithaalt naar crypto geldautomaten. Elders in de wereld zijn overheden ook niet gecharmeerd van crypto ATM’s. In Nederland voerde de Nederlandsche Bank in 2021 ook nieuwe, aangescherpte regelgeving in omtrent crypto geldautomaten.
Dit had grote gevolgen voor de industrie. Waar voorheen exploitanten een behoorlijk zakcentje konden verdienen met deze diensten en klanten veelvuldig gebruikt maken van de geldautomaten kwam dit door de nieuwe regelgeving tot stilstand. De Nederlandsche Bank gaf de mogelijkheid tot witwassen aan als voornaamste reden om de regels behoorlijk te verscherpen.