Foto: Shutterstock/wellphoto
Sinds terreurorganisaties de aanval hebben geopend op Israël zijn veel overheden plotseling veel strenger tegen de crypto-industrie. Met name in de Verenigde Staten geldt dit; daar hebben wettenmakers een vrij extreem wetsvoorstel uit de kast getrokken. Het voorstel wordt nu gesteund door beide politieke partijen en wordt nu behandeld door de Senaat.
Streng crypto wetsvoorstel in Senaat VS
De ‘Terrorist Financing Prevention Act of 2023’ moet ervoor zorgen dat terroristen geen toegang hebben tot financiële dienstverleners. Crypto-bedrijven moeten daar ook onder vallen. Terreurorganisaties en bedrijven die deze organisaties financieel helpen moeten worden onderworpen aan sancties en strenge regels om deze activiteiten tegen te gaan, zo luidt het voorstel. Leden van zowel de Democratische als de Republikeinse partij steunen het plan.
Het plan bouwt voort op een wetsvoorstel van halverwege oktober, vlak nadat Hamas duizenden raketten afvuurde op Israël. Volgens CoinDesk was dat voorstel echter gericht op het Libanese Hezbollah, terwijl het nieuwe plan gericht is op alle door de VS aangemerkte terrosimeorganisaties en de entiteiten die hen steunen.
Een ander opvallend verschil is dat Senator Elizabeth Warren in oktober aftrapte, terwijl zij niet lijkt te hebben bijgedragen aan het nieuwe voorstel. In plaats daarvan hebben vier andere senatoren onder leiding van Mitt Romney het plan ingediend bij de Senaat. Volgens Romney krijgt FinCEN van het Ministerie van Financiën bovendien ‘meer middelen’ om de maatregelen door te voeren. Wat dit precies inhoudt is niet duidelijk.
Gebruik crypto terroristen overschat
In ieder geval zal het de bevoegdheid hebben om transacties te censureren. Of dit automatisch zal gebeuren is ook nog niet duidelijk. Dat is namelijk al mogelijk op Ethereum; sinds de sancties tegen de crypto mixer Tornado Cash vorig jaar verwerken de meeste Ethereum-validators geen transacties die te maken hebben met entiteiten op de sanctielijst.
Het is ook geen geheim meer dat terroristen handig gebruikmaken van cryptocurrencies en blockchain. Zo zou Hamas tientallen miljoenen dollars aan financiering hebben ontvangen met crypto, waaronder met name de stablecoin USDT. Toch zou de media veel te veel aandacht hebben gelegd op crypto, want het overgrote deel van het geld ontvangen dit soort organisaties gewoon via het traditionele financiële systeem.