Foto: rafapress/Shutterstock
Brazilië heeft nieuwe details aangekondigd over een aanstaande test omtrent zijn digitale valuta. 14 bedrijven en instituties zijn geselecteerd om de functionaliteit van de CBDC te gaan testen in deze pilot. Opvallende deelnemers zijn Microsoft en betalingsgigant Visa.
Brazilië maakt grote stappen
Een CBDC, kort voor Central Bank Digital Currency, is een stablecoin uitgegeven door een centrale bank. Een zeer groot aantal centrale banken zijn inmiddels bezig met de ontwikkeling van een CBDC. Een pilot, of testfase, is een cruciale stap in die ontwikkeling. Je kunt het zien als de generale repetitie.
De groep deelnemers van de Braziliaanse pilot is vooral afkomstig uit de financiële sector. Zo doen bedrijven en instituten uit de betalingssector, de bankensector, de crypto industrie en de financiële markten mee. Mogelijk komen er nog meer deelnemers bij. Tot midden juni heeft de Braziliaanse centrale bank de tijd om de groep compleet te maken. In de eerste fase van de pilot zal de CBDC getest worden op privacy- en programmeringfuncties. Zodra de groep deelnemers compleet is, zal de pilot snel van start gaan.
Zoals gezegd zijn veel landen bezig met de ontwikkeling van een eigen CBDC. Deze vormen van digitale valuta maken gebruik van blockchain technologie. Als gevolg zijn ze vele malen efficiënter, sneller en goedkoper in gebruik dan bestaande valuta. Het is dus begrijpelijk dat centrale banken staan te trappelen om te starten met hun CBDC’s.
Introductie van CBDC’s lastig
Sommige landen maken al gebruik van CBDC’s, waaronder China en Nigeria. De introductie van, respectievelijk de digitale yuan en de e-Naira, is tot dusverre echter geen groot succes. Het lijkt niet zo gemakkelijk om mensen te laten wennen aan een totaal nieuwe vorm van geld, en dit proces levert de nodige problemen op.
In China wordt wanhopig geprobeerd het volk de digitale yuan op te leggen met bijvoorbeeld gratis airdrops en uitbreiding van functionaliteiten. De volgende poging is de volledige uitbetaling in de digitale yuan van overheidspersoneel in een stad ten noorden van Shanghai.
In Nigeria werd zelfs een limiet op cash ingevoerd om het gebruik van de e-Naira in een stroomversnelling te brengen. Dit leidde enkel tot chaos. Opvallend genoeg kochten mensen vervolgens massaal bitcoin (BTC). Zo verhandelde bitcoin destijds op Nigeriaanse markten 60 procent hoger dan op reguliere crypto markten.